Aktuális

Pótlóbusz, lezárások, hídmosás: így változik a közlekedési rend vasárnap

Kopp Mária intézet: Magyarországon széles körű az anyaság megbecsültsége

Magyarországon széles körű az anyaság megbecsültsége – áll a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében.

Kapcsolódó tartalom

A közlemény szerint Magyarországon mind a családokban, mind az állam részéről elismerésben részesülnek az édesanyák. A magyarok többsége megünnepli az anyák napját, az állam pedig számos intézkedéssel támogatja az anyákat.

Az intézet korábbi felméréséből kiderült, hogy

a magyarok 96 százaléka felköszönti az édesanyját anyák napján. A többség (91 százalék) úgy nyilatkozott, hogy jó a kapcsolata az édesanyjával, amit bizonyít, hogy tízből nyolcan napi rendszerességgel beszélnek vele.

A legtöbb magyar (78 százalék) úgy gondolja, hogy az anyák tartják össze a családokat és a gyermekek felnevelésében nekik van a legnagyobb szerepük – írták.

Az intézet felidézte: Magyarországon 3,13 millió anya él, akik életük során összesen 6,22 millió gyermeknek adtak életet, azaz a magyarországi anyáknak átlagosan két gyermekük van. A 2000-es évek eleje óta a felnőtt korú nők körülbelül háromnegyede édesanya. 2011-hez képest az átlagos gyermekszám a 20-35 éves anyai korosztályban kissé növekedett (1,67-ről 1,72-re), miközben a 45-49 éves anyák körében most 10 ezerrel több a nagycsaládos, azaz a három vagy több gyermeket nevelő édesanya, mint 2011-ben.

Kapcsolódó tartalom

Értékelésük szerint Magyarország a családpolitikáját az édesanyákra alapozza, az ő igényeikhez igazodik az intézkedések jelentős része. A kormányzat számos lehetőséget biztosít, amely célzottan az anyákat támogatja. Az anyaság és a gyermeknevelés elismerését fejezik ki az anyáknak járó adókedvezmények (négygyermekes és 30 év alatti anyák szja-mentessége), a csecsemőgondozási díj összegének a korábbi fizetés száz százalékára emelése, a gyed extra, a diákhitel-tartozások elengedése, a munkaerőpiaci kedvezmények (részmunkaidős kedvezmények és pótszabadságok), ahogy a Nők 40 is, amely a nagymamák lehetőségeit bővíti.

Magyarország és a magyar emberek megbecsülik az édesanyákat – áll a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még