Legfrissebb

Holtan találták meg a szentesi emberölés feltételezett elkövetőjét

Kisorsolták az EP-listák szavazólapi sorrendjét

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén, hogy a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Az NVB 13 lista sorrendjét állapította meg, legfeljebb ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.

Elképzelhető azonban, hogy a listák száma végül ennél kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlások ellenőrzésénél kiderül, hogy valamelyik pártnak nincs meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.

Az NVB két listát (a Fidesz–KDNP-ét és a Mi Hazánk Mozgalomét) már korábban nyilvántartásba vett és a határozatok jogerőre emelkedtek. Tizenegy listát pénteken jelentettek be. Az ajánlások ellenőrzését követően az NVB-nek legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon kell a lista nyilvántartásba vételéről döntenie.

Tehát ugyan csak később válik véglegessé, hány jogerősen nyilvántartásba vett lista lesz, viszont a választási eljárásról szóló törvény előírja, hogy a bizottságnak a listák bejelentésére megadott határnapon kell kisorsolnia a bejelentett listák sorrendjét.

Kapcsolódó tartalom

A sajtónyilvános sorsolást a testület két tagja végezte: Szalay Tamás választott tag előbb egy urnából a lista nevét húzta ki, Kicsi Zselyke választott tag pedig egy másik urnából a lista sorszámát.

A sorsolás értelmében a listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon:

1. Megoldás Mozgalom

2. LMP – Magyarország Zöld Pártja

3. Demokratikus Koalíció–Magyar Szocialista Párt–Párbeszéd – A Zöldek Pártja közös listája

4. Második Reformkor Párt

5. Mindenki Magyarországa Néppárt

6. Momentum Mozgalom

7. Fidesz – Magyar Polgári Szövetség–Kereszténydemokrata Néppárt közös listája

8. Jobbik – Konzervatívok

9. Új Alternatíva Párt

10. Tisztelet és Szabadság Párt

11. Magyar Kétfarkú Kutya Párt

12. Mi Hazánk Mozgalom

13. A Nép Pártja

A szavazólapon szerepel majd a lista sorszáma, a listát állító párt (illetve több párt esetén pártok) neve és emblémája, a szavazásra szolgáló kör, valamint a listán szereplő első öt jelölt neve.

Kiemelt kép: illusztráció

Ajánljuk még