Fontos

Újabb olajmezőt talált a Mol Magyarországon

Egyre kellemetlenebb Karácsony Gergely számára a fővárosi számlagyárbotrány

Alvilági kapcsolatai is lehettek a fővárosi számlagyár kulcsfigurájának – írta a Magyar Nemzet. A lap szerint az exügyvéd hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt ülhet a vádlottak padjára. A Városházáig érő fővárosi számlagyár kulcsszereplőjét azzal vádolja a hatóság, hogy egy elmérgesedett vita után verőlegényeket küldött felesége volt élettársára. Politikailag egyre kellemetlenebb Karácsony Gergelynek a fővárosi számlagyárbotrány – mondta az M1-nek nyilatkozó elemző, aki szerint az a kérdés, hogy a kampány közepén a főpolgármester tud-e megnyugtató választ adni a fővárosiaknak arra a kérdésre, hogy rá lehet-e bízni Budapest vezetését.

Hamarosan súlyos testi sértés kísérlete miatt ülhet a vádlottak padjára a Lánchíd milliárdos túlárazásával összefüggő fővárosi számlagyár főszereplője, akit azzal vádolnak, hogy összeverette egyik haragosát – osztott meg újabb részleteket a Magyar Nemzet a hídpénzbotrány kulcsfigurájáról. A lap szerint a támadók igazi alvilági nehézfiúk voltak, ráadásul egyiküket korábban a hírhedt „kötözős” rablóbanda tagjaként azonosították a hatóságok.

Kapcsolódó tartalom

A súlyos testi sértés kísérlete, valamint több más, a Lánchíd-ügyben érintett ügyvédhez köthető cselekmény csak azután került reflektorfénybe, hogy az exügyvédet tavaly novemberben egy adóhatósági razzia után őrizetbe vették, majd letartóztatták – olvasható a cikkben. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nemrég nyilvánosságra hozott részjelentéséből kiderült, hogy

a Lánchidat felújító cég, az A-Híd Zrt. összesen több mint másfél milliárd forintot utalt át az ügyvéd cégének, amit aztán az ügyvédi letéti, illetve a saját számlájára küldött tovább. Onnan aztán 900 millió forintot fel is vett készpénzben.

A Kehi jelentése szerint egy másik érintett ügyvéd letéti számlájára is utaltak félmilliárd forintot, amit szintén készpénzben vettek fel.

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője feljelentést tett. A politikushoz ugyanis eljutott egy levél, amely szerint a hídfelújításból származó csaknem másfél milliárd forint – közvetítőkön keresztül – végül a baloldali vezetésű Városházán landolt.

Kapcsolódó tartalom

A  túlárazott beruházáshoz kapcsolódó számlagyár ügyében jelenleg

a NAV vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz, de elképzelhető, hogy az érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Képtelenségnek nevezte egy interjúban Karácsony Gergely főpolgármester azokat az információkat, amelyek szerint a Városháza érintett lenne a fővárosi számlagyár botrányában. Karácsony Gerely arról beszélt, hogy a 2022-es választások előtt kezdte meg a kifizetéseket a Lánchíd felújítását végző cég.

A Magyar Nemzet viszont a Kehi-jelentés alapján cáfolta mindezt, abból ugyanis kiderül, hogy már 2020-ban megérkezett az első utalás számlájára.

Kapcsolódó tartalom

Vannak arra utaló jelek, hogy lehet közvetlen kapcsolat Karácsony Gergely mozgalma és a Lánchídhoz kapcsolódó kifizetések között – mondta Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója az M1-en.

„Mégiscsak itt a 99 mozgalom – erre talán már mindenki emlékszik –, az adománygyűjtő ládikákból hasonló nagyságrendű összeget termelt ki annak idején a kampány során, amit még senki sem tudott elmagyarázni, hogy hogyan is kerültek azok pénzek azokba az állítólagos ládikákba” – idézte fel a történteket Boros Bánk Levente.

A hídpénzbotrány Karácsony Gergelynek azért is kellemetlen politikailag, mert kérdésessé teszi, hogy képes-e vezetni Budapestet – erről Palóc André, a Századvég vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádióban.

Kapcsolódó tartalom

„A dolog lényege mégiscsak az, politikai értelemben tud-e megnyugtató választ adni a fővárosiaknak arra vonatkozóan Karácsony Gergely, hogy a jövőben tud-e egyáltalán bármennyi pénzt felelősen kezelni, rá lehet-e bízni, ha úgy tetszik, a főváros gazdasági vezetését” – mutatott rá Palóc André. Hozzátette: ez valós kérdés, hiszen itt – ahogy fogalmazott – jó pár kilónyi készpénznek lába kélt.

Az elemző szerint úgy tűnik, hogy kifizetőhellyé vált a fővárosi beruházás.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Karácsony Gergely főpolgármester a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, első kőoroszlánjának visszahelyezésén, 2022. október 18-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még