Megrázó

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Nagydíjat nyert az Esterházy János életéről szóló film

| Szerző: hirado.hu
A 11. Savaria Filmszemle nagydíját nyerte el a Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című film, amely a Triptichon Film Kft., az MTVA és a lengyel TVP S. A. koprodukciójában készült.

A 11. Savaria Filmszemle nagydíját idén a mártírsorsú felvidéki politikus, Esterházy János életét feldolgozó, megrázó erejű alkotás nyerte, amely a Triptichon Film Kft., az MTVA és a lengyel TVP S. A. koprodukciójában készült.

Szimbolikus ez az együttműködés, hiszen a lengyel és magyar felmenőkkel rendelkező Esterházy emlékét mindmáig őrzi e két nép, s ez a közös emlékezet a két ország filmes koprodukciójában is megfigyelhető. Az alkotást a Balázs Béla-díjas Zsigmond Dezső rendezte, aki Jászter Beátával és a Jászai Mari-díjas Csányi Jánossal közösen írta a dokumentarista pontossággal vászonra varázsolt filmet. A film végső vágási munkálatai Csányi Jánoshoz köthetők.

Kapcsolódó tartalom

A Molnár Imre történész segítségével forgatott mozi a felvidéki mártír politikus életét és keresztútját, az Esterházy-ügy utóéletét mutatja be. A nácik és a kommunisták által egyaránt üldözött, szovjet gulágokon és csehszlovákiai börtönökben sínylődő Esterházy minden szenvedővel közösséget vállalva, zsidókat, lengyeleket, szlovákokat és cseheket bújtatott és menekített, miközben a szlovákiai magyar kisebbségért életét áldozta.

Az öt országban forgatott, a magyar és lengyel közszolgálati televíziók, valamint a Triptichon Film koprodukciójában készült alkotás fesztiválokra szánt változatát nagydíjra méltatta a 11. Savaria Filmszemle. Esterházy Jánost a dokumentumfilmben Molnár Gusztáv alakítja, Esterházy Alicet Menszátor Magdolna, Esterházy Máriát pedig Varga Gabriella.

Kiemelt kép: Gróf Esterházy János szobra, Nagy János felvidéki szobrászművész alkotása a Gesztenyéskertben (Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor).

Ajánljuk még