Megrázó

Megszúrta tanulótársát egy lány a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában

Magyar Nemzet: Karácsony Gergelyt megcáfolta a valóság

Zavaros összeesküvés-elmélettel rukkolt elő Karácsony a Lánchíd-ügyben, de megcáfolta a valóság – írta a Magyar Nemzet. A lap a főpolgármester interjúját idézte fel, melyet a Partizán című internetes műsornak adott. Karácsony Gergely azt állította, hogy egy 2022-es kormányzati sajtótájékoztatót követően kezdhetett fizetni a Lánchidat felújító cég magánszemélyeknek. A lap azonban emlékeztet, hogy jóval korábban megindultak a gyanús kifizetések. Pont azután, hogy a kivitelező cég megnyerhette a fővárostól a munkát, szerződést azonban még nem kötöttek vele.

Képtelenségnek nevezte a Partizán című internetes műsorban Karácsony Gergely azokat az információkat, miszerint a Városháza érintett lenne a hídpénzbotrányban.

„A kormánynak fizetett védelmi pénzről adott elő egy meseszerű történetet Karácsony Gergely” – értékelte a Magyar Nemzet a nyilatkozatot. A lap megjegyzi, hogy a Lánchíd felújítása körül felmerült kérdésekre ezúttal sem adott érdemi magyarázatot a főpolgármester, pedig a szálak a Városházáig vezetnek.

A szerző szerint Karácsony Gergely alternatív magyarázata lényegében egy zavaros történet egy fideszes sajtótájékoztatóról,

amit szerinte a Lánchíd renoválásán dolgozó A-Híd fenyegetésnek érthetett, és pár napra rá ezért indultak meg az első utalások a számlagyárügy kulcsfigurájának mondható korábbi ügyvéd cégének.

A lap szerint a főpolgármestert megcáfolta a valóság, ami a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatából olvasható ki. A jelentés szerint az A-Híd Zrt. az első utalást a BKK-hoz beérkezett ajánlatok bontása után egy héttel teljesítette az említett volt ügyvéd cége részére – 71 648 320 forint összegben. Vagyis akkor, amikor a BKK már tudhatta, de még nem hirdették ki, hogy ki nyerte a Lánchíd felújítását.

A fővárosi számlagyár ügye tavaly novemberben robbant ki, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy rajtaütés során elfogták az ügy egyik kulcsfiguráját. Az adóhatóság ezzel egy időben az A-Híd Zrt.-nél is tartott házkutatást és foglalt le iratokat.

Kapcsolódó tartalom

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nemrég nyilvánosságra hozott részjelentéséből kiderült, hogy az A-Híd Zrt. összesen több mint másfél milliárd forintot utalt az elfogott ügyvéd cégének, amit ő később letéti, illetve saját számlájára küldött tovább. Onnan aztán 900 millió forintot fel is vett készpénzben.

A Kehi jelentése szerint egy másik ügyvéd letéti számlájára is utaltak félmilliárd forintot, amit szintén készpénzben vettek fel. A Kehi fontos megállapítása az is, hogy a Lánchíd felújítását a Városháza az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből fedezett. Azaz

Karácsony Gergelyék hitelt vettek fel a főváros terhére, majd abból csaknem másfél milliárd forintot magánszámlákra játszottak át.

Budai Gyula két hete feljelentést tett a rendőrségen. A fideszes országgyűlési képviselőhöz ugyanis eljutott egy levél, amely szerint a hídfelújításból származó csaknem másfél milliárd forint – közvetítőkön keresztül – végül a Városházán, azon belül is Karácsony Gergelynél vagy közvetlen környezetében landolt.

A NAV a túlárazott beruházáshoz kapcsolódó számlagyár ügyében jelenleg vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz, de sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy az érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még