Aktuális

A Hezbollah megerősítette, hogy Naszrallah meghalt egy izraeli légicsapásban

Gyulai Pálinkafesztivál: ismét a pálinkáé lesz a főszerep

| Szerző: hirado.hu
Május 17–19. között rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált.

A pálinka mint főszereplő mellett a színpad is fontos szereplője a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel. Többek között Demjén Ferenc, a magyar zene ikonja is érkezik a fesztiválra. Május 19-én a legnagyobb slágerei csendülnek fel a Gyulai Pálinkafesztivál színpadán.

A várkertben megrendezésre kerülő fesztivál céljai között szerepel a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése, Gyula város idegenforgalmi kínálatának bővítése, a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.

A háromnapos rendezvény számos programmal várja a kilátogatókat, és természetesen a legnagyobb magyar pálinkagyártók, mint kiállítók várják a nemes nedű iránt érdeklődőket.

A fesztivál kísérőrendezvényeként a Brillante – 2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre is sor kerül. A rendezvény másik kiemelt kezdeményezése a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozása, amely az anyaországon belüli pálinkákból és a határon túli párlatokból készül ebben az évben is (Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék).

A pálinka évente más gyümölcsből készül, a 2024-as esztendő a birs éve.

A különleges párlatot megszentelik, majd sorszámozott, félliteres palackokba töltik, és a Kárpát-medencei magyarságért sokat tevők kapják meg ajándékként.

A rendezvényen Gazda és a pálinka a konyhában címmel látványfőzést és kóstoltatást szerveznek, amely során a pálinka világában ismert és elismert szakembereket kértek fel, hogy Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével, illetve a magyar vidéki élet meghatározó szereplőjével közösen egy hazai alapanyagokból és birspálinkával készült ételt készítsenek el.

A fesztivál keretein belül 2023-ban Magyarországon először választották meg az  Év pálinkás bonbonját, idén már százharminchárom nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja 2024 versenyre. A szervezők célja, hogy a hungarikum magyar pálinka és a minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeit népszerűsítsék; emellett előmozdítsák a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködését.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még