Aktuális

Ketten megsérültek egy vonaton, amely vészfékezés után füstölni kezdett

Magyar Nemzet: Tetemes összeget utalt egy monacói bankszámlára a fővárosi számlagyár kulcsfigurája

| Szerző: hirado.hu
Jelentős összeget utalt egy monacói bankszámlára a Lánchíd-beruházás időszakában a fővárosi számlagyár kulcsfigurája – írja a Magyar Nemzet. Az utalás oka egyelőre nem ismert, de a lap emlékeztet rá, hogy az eddig nyilvánosságra került információk alapján, a volt ügyvéd közvetítésével juthatott el a hídfelújítási keretből, másfél milliárd forint magánszámlákra. Karácsony Gergely egy tegnapi interjúban azt mondta: az ügy szerinte nem érinti a Városházát.

Tetemes összeget utalt egy monacói bankszámlára a fővárosi számlagyár kulcsfigurája – ezzel a címmel közölt cikket a Magyar Nemzet. A lap azt írja: információik szerint V. Mór a Lánchíd felújításának idején utalt több tízezer eurót egy monacói bankszámlára. Vagyis éppen abban az időszakban, amikor a híd felújítását végző A-Híd Zrt. több százmillió forintot utalt az exügyvéd cégének.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosi számlagyár ügye azután robbant ki, hogy tavaly novemberben a NAV nyomozói egy rajtaütés keretében fogták el V. Mórt, az ügy egyik kulcsfiguráját. Az adóhatóság ezzel egyidőben az A-Híd Zrt.-nél is tartott házkutatást, és foglalt le iratokat.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal nemrég nyilvánosságra hozott részjelentéséből kiderült, hogy

az A-Híd Zrt. összesen több mint másfél milliárd forintot utalt V. Mór cégének,

amit a volt ügyvéd letéti-, illetve saját magánszámlájára küldött tovább. Onnan aztán 900 millió forintot fel is vett készpénzben.

A Kehi jelentése szerint egy másik ügyvéd, H. Dániel letéti számlájára is utaltak félmilliárd forintot, amit szintén készpénzben vettek fel.

Kapcsolódó tartalom

A Kehi fontos megállapítása az is, hogy bár az A-Hídhoz a BKK-tól érkeztek a pénzek, a BKK az összegeket tovább számlázta a Fővárosi Önkormányzatnak, amit baloldali vezetésű Városháza az Európai Beruházási Banktól felvett hiteléből fedezett. Vagyis,

Karácsony Gergelyék hitelt vettek fel a főváros terhére, majd abból csaknem másfél milliárd forintot magánszámlákra játszottak át.

Budai Gyula a napokban feljelentést tett a rendőrségen.

A fideszes országgyűlési képviselőhöz ugyanis eljutott egy levél, amely szerint a hídfelújításból származó csaknem másfél milliárd forint – közvetítőkön keresztül – végül a városházán, azon belül is Karácsony Gergelynél, vagy közvetlen környezetében landolt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a túlárazott beruházáshoz kapcsolódó számlagyár ügyében jelenleg

vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz a hatóság,

de sajtóhírek szerint elképzelhető, hogy az érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

A főpolgármester pénteken a Partizánnak adott interjúban arról beszélt, hogy szerinte a számlagyár-botrány nem érinti a fővárost, majd hozzátette: megjegyezni sem tudta annak a cégnek a nevét, amelyhez több százmillió forint kerülhetett a főváros pénzéből.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergely kínosan nem mond semmit a botrányba fulladt Lánchíd felújítással kapcsolatban. Erről beszélt a Századvég vezető elemzője az M1-en.

„Egy olyan számlagyárral kapcsolatos gyanúba keveredik az egész politikai hálózat, ami a főváros körül mozog, ami már régen nem csak arról szól, hogy ez a cég mennyiben érintett, amelyek részt vettek ezekben az ügyekben, hanem a politikai szál legalább ennyire erős. Ezekre a kérdésekre nem ad választ a főpolgármester” – magyarázta Palóc André Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője.

Kapcsolódó tartalom

Elemzők szerint egyre világosabb, hogy a Lánchíd felújítása – az eredeti tervekhez képest – miért került 5 milliárd forinttal – többe, és hogy Karácsony Gergelyék miért kötöttek a korábbinál jóval előnytelenebb szerződést a kivitelező céggel.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester, Csohány András, a kivitelező A-Híd Zrt. vezérigazgatója és Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a felújított Lánchídon az átadás napján, 2023. augusztus 4-én. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még