Aktuális

Lőszerraktár robbant fel egy kambodzsai katonai bázison, több katona életét vesztette

Lezsák Sándor Mongóliába látogatott

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke Ulánbátorban részt vett a II. Éves Transz-altáji Fenntarthatósági Párbeszéd című rendezvényen csütörtökön és pénteken – közölte az Országgyűlés sajtófőnöke szombaton az MTI-vel.

Szilágyi Zoltán tájékoztatása szerint a fórumnak idén az ENSZ 2030 Agendájának 16. pontja: a béke, igazságszolgáltatás és erős intézmények volt a témája, célja pedig az, hogy összehozza a tudományos, civil és kormányzati szféra képviselőit, hogy megosszák a legjobb gyakorlatokat ezek elérése érdekében.

A közlemény idézte Lezsák Sándort, aki beszédében hangsúlyozta, hogy nem csupán Brüsszelben lehet változás az idén a június 9-én esedékes európai parlamenti voksolással. Donald Trump amerikai elnökké választásával ugyanis Washingtonban is fordulat következhet be 2024-ben.

„Magyarország a választások után az Európai Unió soros elnöke lesz, ez történelmi felelősséget jelent a 2010 óta kétharmados többséggel kormányzó Orbán Viktornak és kormányunknak” – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.

A sajtófőnök arra is kitért, hogy Lezsák Sándor találkozott Gombodzsavín Zandanshatarral, a mongol parlament, az Állami Nagy Hurál elnökével, akivel a Magyarországon június 9-én tartandó önkormányzati és európai parlamenti, valamint a Mongóliában június 28-án zajló parlamenti választásokról cseréltek véleményt.

A konferencia egyik szekcióülését Obrusánszky Borbála történész, Magyarország ulánbátori nagykövete vezette, ebben a szekcióban előadást tartott Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, az Országgyűlés magyar-mongol baráti csoportjának alelnöke, továbbá Hidan Csaba történész.

Lezsák Sándor röviden találkozott Saldan Odontujával, az Állami Nagy Hurál alelnökével is.

Az esemény a mongol parlament, a Ban Ki-moon Alapítvány a Jobb Jövőért és a Stanford Egyetem Walter H. Shorenstein Ázsia-Pacifik Kutatóközpontja társszervezésében valósult meg – ismertette Szilágyi Zoltán.

Kiemelt kép: Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója beszédet mond az első alkalommal megszervezett Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozója elnevezésű rendezvény, a Kárpát-medencei néptáncosok, népzenészek seregszemléjének megnyitóján Lakitelken, a Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényházban 2024. február 3-án. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Ajánljuk még