Aktuális

„Heccből” nem szólt senkinek: a soroksári iskola gondnoka miatt kellett 31 diákot kórházba vinni

Több súlyos bűncselekménnyel is meggyanúsíthatják a fővárosi számlagyárügy felelőseit

| Szerző: hirado.hu
Több súlyos bűncselekménnyel is meggyanúsíthatják a felelősöket a fővárosi számlagyár botrányában a Magyar Nemzet értesülése szerint. A túlárazott Lánchíd-felújításhoz kapcsolódó, a fővárosi baloldalig érő számlagyár ügyében jelenleg vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoz a hatóság, de elképzelhető, hogy az érintetteknek milliárdos sikkasztás és hűtlen kezelés miatt is felelniük kell.

Súlyos bűncselekmények is megvalósulhattak a Lánchíd felújításával összefüggésben – derült ki a folyamatban levő büntetőeljárás nyilvánosságra került részletei alapján. Az ügyről a Magyar Nemzet írt. A fővárosi számlagyár ügye azután robbant ki, hogy tavaly novemberben a NAV nyomozói fogták el az ügy egyik kulcsfiguráját. Akkor az is kiderült, hogy az adóhatóság az A-Híd Zrt.-nél is tartott házkutatást. A hatósági intézkedésekből már sejteni lehetett, hogy az ügy a fővárosig érhet. A Magyar Nemzet úgy fogalmaz:

a szálak összeérnek, ezt bizonyítja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részjelentése is.

Kapcsolódó tartalom

A hivatal ugyanis megállapította: a Lánchíd felújítása során másfél milliárd forint a BKK-tól A-Híd Zrt.-hez, az A-híd Zrt.-től az ügyben résztvevő egyik ügyvéd cégéhez, onnan két ügyvéd letéti számlájára, onnan pedig készpénzben ismeretlen helyre vándorolt.

Tüttő Kata elszólása

Karácsony Gergely főpolgármester a Partizán című műsorban azonban úgy reagált: a pénz nincs a fővárosnál, náluk ne is keressék, mert nem fogják megtalálni. A főpolgármester szerint a számlagyár-botrány nem a fővárost érinti, hanem egy céget, aminek ő a nevét nem tudta megjegyezni.

Kapcsolódó tartalom

Csakhogy az összefonódásról szerdán Tüttő Kata főpolgármester-helyettes el is szólhatta magát,

amikor a KEHI jelentése kapcsán ő maga hozta fel az érintett ügyvéd nevét. Miközben Tüttő Kata azt mondta, hogy a KEHI jelentésből tudja, hogy az ügyvéd pénzt vett fel, a jelentésben azonban a volt ügyvéd neve egyszer sem szerepel.

A készpénzben több mint másfél milliárd forintot felvevő személyeket ugyanis csak „ügyvéd 1” és „ügyvéd 2” néven említi a hivatal.

A kormánypártok mellett a Jobbik-Konzervatívok és az LMP is a botrány kivizsgálását követeli. A Fidesz pedig Gyurcsány Ferenctől is választ vár, mert szerintük a valódi döntéseket nem Karácsony Gergely hozza a fővárosban, hanem a DK elnöke. A főpolgármester ugyanis a Gyurcsány-házaspárral ápol bizalmi kapcsolatot, ez látható volt akkor is, amikor a baloldali választási kampánynyitón átölelték egymást Dobrev Klárával.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergely ráadásul a Partizán adásában is kiállt Gyurcsány Ferenc felesége mellett.

Karácsony a Partizánban újra esküt tett Gyurcsányék mellett – reagált közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra.

A Fidesz–KDNP főpolgármester jelöltje úgy fogalmazott: ehhez nincs mit hozzáfűzni.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még