Aktuális

Fegyvert rántott a tanuló, az iskola előtt lőtte le társát

Orbán Viktor: Szuverenista világrendet kell állítanunk a progresszív-liberális helyébe

| Szerző: hirado.hu
Idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát, a progresszív-liberális hegemóniára épülő világrendet, hogy a helyébe szuverenista világrendet állítsunk – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a CPAC Hungary konferencia nyitónapján.

Az Alapjogokért Központ által rendezett fórumon a kormányfő úgy értékelt: a progresszív-liberális hegemóniára épülő világrend elbukott, mert háborúkat, káoszt és békétlenséget, összeomló gazdaságot és zűrzavart hozott a világra.

Hívei azt hirdették, hogy feladatuk nem az emberek képviselete, hanem saját eszméik megvalósítása – mondta, hozzátéve: a világot demokráciákra és autokráciákra osztották, és azt állították, az ő szerepük az autokráciák elleni keresztes háború. Ez a világrend – folytatta – olyan vezetőket termelt ki, akik alkalmatlanok a feladatra, hibát hibára halmoznak, és végül a saját vesztükbe rohannak.

Kapcsolódó tartalom

A liberális vezetőket úgy jellemezte: szerintük kell egy ideológiai kontroll, ami alá mindenkinek be kell rendeződnie, ekkor eljön a béke a világban. „Amikor hallgatom őket, arra gondolok, hogy ezeknél a kétbalkezes vezetőknél még egy szépségversenyen is többet tudnak a világbékéről” – jegyezte meg.

Kijelentette: itt a vissza nem térő alkalom, hogy a lehanyatló progresszív-liberális világszellem helyébe egy másik világszellemet, egy szuverenista világrendet állítsanak. Ebben a világrendben nincs globális ideológia, amihez mindenkinek igazodnia kell, mert a nemzeti érdek határozza meg az államok mozgását, és minden független nemzet a saját nemzeti érdeke alapján jár el – fejtette ki.

A szuverenista világrendben a valódi szuverén a nép – folytatta –, többé nem mindenfajta NGO-k, nagyvállalatok, médiaközpontok, „gyanús szakértők és szélfújta akadémikusok” mondják meg, mi a helyes, hanem a nép által megválasztott képviselők és politikusok.

A szuverenista világszellem a Soros-féle nyitott társadalom helyére inkább a védett társadalmat állítja, ahol az állam védi a polgárait, ahol nem a migrációt szervezik, hanem megvédik a határokat, ahol a családalapítás érték, és a családokat mint a nemzet fontos intézményét védik – fogalmazott, hozzáfűzve: a szuverenista világban a világgazdaság ideológiamentesen, a kölcsönös előnyök mentén szerveződik.

Kapcsolódó tartalom

A közelgő választásra emlékeztetve hangsúlyozta: a régi világ hívei még ott ülnek Brüsszelben és Washingtonban is.

„Mi az idén arra vállalkozunk, hogy elkergessük őket onnan. Jöjjön el végre a szuverenisták kora, térjünk vissza arra a békés és biztonságos pályára, ami naggyá tette a Nyugatot! Make America Great Again, Make Europe Great Again, hajrá, Donald Trump, hajrá, európai szuverenisták!” – hangoztatta.

Orbán Viktor arról is beszélt:

Magyarországnak ma híre van a nemzetközi politikában, ami szokatlan, hiszen egy tízmilliós országról van szó, amely szerény hadsereggel és középerős GDP-vel rendelkezik.

Kifejtette: leginkább talán az vált ki érdeklődést, hogy miközben „egész Európát elöntötte egy progresszív-liberális óceán”, itt „csodák csodájára megmaradt egy konzervatív sziget, egy island of difference, amely dacol a liberális dagállyal, a brüsszeli égzengéssel és a washingtoni hurrikánnal”. „Sőt nemcsak dacol, hanem túlél, sőt boldogul, sőt sikeres, sőt győz, és újra és újra győz” – tette hozzá.

Kiemelte: a CPAC budapesti rendezvénye egy olyan konzervatív konferencia Európában, amit nem akarnak betiltani, amelynek a szervezőit nem fenyegetik meg, és amelyre nem hívják rá a rendőrséget, mint ahogyan a múlt héten történt Brüsszelben.

Kapcsolódó tartalom

Magyarországon másképpen mennek a dolgok, minden híresztelés ellenére itt jogállam van, mindenki olyan konferenciát rendez, amilyet szeretne, azt a helyet bérli ki, amelyiket akarja, azt mond, amit akar – jelentette ki Orbán Viktor, azt is megjegyezve, hogy a belga miniszterelnökkel szemben, ő, ha akarná, se tudná megüzenni egy magyar bíróságnak, hogy mi a helyes döntés.

„Sőt, ha üzennék is, dafke az ellenkezőjét döntenék (…), a magyarok nem szeretik, ha mások beleszólnak a dolgaikba” – fogalmazott.

Kijelentette:

a 2024-es év nem az elmélet, hanem a gyakorlat éve, választások lesznek szerte a világban, amiket meg kell nyerni.

Ezek a választások egybeesnek nagy világpolitikai és geopolitikai trendfordulókkal. Változik a világ rendje, és „nekünk a változások közepette kell győzelemre vinni az ügyünket” – hangsúlyozta.

Azt mondta: a progresszív liberálisok érzik a veszélyt, a korszak leváltása az ő leváltásukat is jelenti, a progresszív világszellem végét. Ezért mindenre elszántak, nem riadnak vissza semmitől, és most még ők vannak hatalmon, veszélyes ellenfelek, nincsenek erkölcsi aggályaik – fűzte hozzá.

Hatalmon vannak és nem hezitálnak használni az eszközeiket, ha kell, az állami szerveket is bevetik – mondta, hozzátéve: régen a kommunisták, most a progresszívek azok, akik öt lépésben jutnak el oda, hogy az állami szerveket az elnyomás eszközévé tegyék.

Kapcsolódó tartalom

Az első lépés, hogy átfogalmazzák, mi a normális, hogy az homlokegyenest az ellenkezőjét jelentse: a háború béke, a migráció erőforrás – mondta, jelezve:

ezután a „kifordított normalitást” állami eszközökkel kezdik terjeszteni, majd biztonsági kockázatként azonosítják a „veszélyes nézeteket” vallókat, rájuk uszítják a liberális sajtót és az aktivistákat, az ötödik lépésben pedig az állami szervek is akcióba lendülnek.

Kijelentette: ezt csinálják Magyarországgal Brüsszelben, a konzervatívokkal a liberális európai fővárosokban és az Egyesült Államokban is, ahol bírósági ítéletekkel akarják Donald Trumpot „lehúzni a szavazólapról”.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) első napján a Millenárison 2024. április 25-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még