Baleset

Nem tudott megállni, a kikötőbe csapódott a 200 méter hosszú luxushajó – Videó

Nyomozást rendelt el a rendőrség a Lánchíd felújításának ügyében

| Szerző: hirado.hu
Egyre biztosabbnak tűnik a milliárdokkal túlárazott Lánchíd-felújításból kiszedett korrupciós pénz útja – írja a Mandiner. A portál hozzáteszi: a gyanú szerint a beruházásra szánt közpénz egy része, készpénz formájában, több közvetítőn keresztül, a Városházán és vezető baloldali politikusok zsebében köthetett ki. Ma a fővárosi önkormányzat ülésére érkező baloldali polgármesterek többsége elmenekült a fővárosi számlagyárra vonatkozó kérdések elől.

Kedden hozta nyilvánosságra Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője, hogy a rendőrség nyomozást rendelt el a fővárosi számlagyár ügyében. A feljelentést azután tette, hogy egy olyan levél került a birtokába, amely szerint a Lánchíd-felújításából származó csaknem másfél milliárd forint – közvetítőkön keresztül – végül a Városházán landolt. Hozzátette:

„Innentől kezdve sem Karácsony Gergelynek, sem az Árgus Security tulajdonosának, sem pedig az A-híd tulajdonosának már nem az én kérdéseimre, hanem a hatóság kérdéseire kell válaszolni.”

Budai Gyula szerint Vig Mórék egy biztonsági cég, az Árgus Security irodájába járhattak elszámolni. Sőt a két cég vezetője között rokoni kapcsolat is van. Vagyis lényegében családon belül vándorolhattak a hídfelújításra szánt százmilliók.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosi számlagyár ügye azután robbant ki, hogy tavaly novemberben a NAV nyomozói elfogták Vig Mórt, az ügy egyik kulcsfiguráját, és  házkutatást tartottak a Lánchíd felújítását végző A-híd Zrt.-nél. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részjelentése alapján a múlt héten derült ki, hogy az A-Híd összesen több mint másfél milliárd forintot utalt Vig Mór cégének, amit a volt ügyvéd letéti-, illetve saját magánszámlájára küldött tovább. Onnan aztán 900 millió forintot fel is vett készpénzben. Egy másik ügyvéd ugyancsak felvett félmilliárd forintot, szintén készpénzben.

A nemzeti nyomozó iroda most hivatali vesztegetés gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Lánchíd felújítása kapcsán.

Az M1 riportere a fővárosi közgyűlésre érkező baloldali polgármestereket kérdezte a fővárosi számlagyárról, de ők rendre kitértek a válaszadás elől.

„Ez egy tipikus formája a korrupciós bűncselekményeknek” – mondta Deák Dániel az M1-en. A XXI. Század Intézet vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Karácsony Gergely és vele a baloldali városvezetés a fővárosi számlagyár botrányának kirobbanása óta tagadják a vádakat, a bizonyítékok most azt mutatják, a tagadás sokkal inkább tudatos hazugság lehet.

A bizonyítékok, a különféle információk napvilágra kerülnek, folyamatosan látjuk az összefüggéseket. Először azt állította, hogy a felújítás és a pénzeknek a felvétele nem esett egy időbe, aztán kiderült, hogy bizony egy időbe esett a kettő. Tehát nagyon sok olyan információ látott napvilágot, ami cáfolja Karácsony Gergelynek a különféle állításait.

Kapcsolódó tartalom

„Pofonegyszerűnek tűnik a korrupciós pénz útja” – ezt pedig már a Mandiner írta az alapján a Budai Gyulának eljuttatott levél alapján, ami a rendőrséghez is eljutott, és aminek alapján a  nyomozást is elrendelték. A lap szerint – ha igazak a bennfentes levélíró állításai – a Lánchíd-beruházásból „kimentett” pénzek az azt végző A-Híd Zrt. tulajdonosi köréhez kerülhettek vissza, ahonnan az összegek a budapesti Városházán landolhattak.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely a felújítás alatt álló Lánchíd megújult, kőoroszlánjának visszahelyezésén a híd budai oldalán 2022. október 18-án. (Fotó: MTI)

Ajánljuk még