Aktuális

Ma 11 órától Kormányinfó!

Magyar Nemzet: Életveszélyes a Városháza homlokzatának felújított része

Életveszélyes lett a Városháza homlokzatának felújított része – írja a Magyar Nemzet. A lap dokumentumokat szerzett meg, amelyekből kiderül, hogy a felújításkor súlyos hibákat követett el a kivitelező, így félő, hogy nagyobb darabok is kiszakadhatnak a falból. A lap szerint a Városháza munkatársai hiába jelezték a problémákat, inkább elbocsátották őket.

Ősrégi, kezeletlen fa ablakkeretek és omladozó vakolat – így néz ki jelenleg a budapesti városháza főbejárata. Az épület Városháza park felőli oldalán 2022-ben kezdték meg a felújítást, amely jelenleg is tart.

Egy része már elkészült, csakhogy a kivitelező állítólag olyan súlyos hibákat vétett, hogy a felújított homlokzat egy része jelenleg baleset- és életveszélyes

– számolt be a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja, hogy a vakolat több részen sem tapadt megfelelően az épülethez, ezért félő, hogy akár több tíz kilós darabok is leszakadhatnak. Sőt, a Magyar Nemzet egy a projektre rálátó forrástól úgy értesült, hogy a városháza felújítási beruházása kapcsán – ahogy fogalmaznak – a korrupció, a hűtlen kezelés és a veszélyeztetés is felmerül.

Kapcsolódó tartalom

A fővárosi önkormányzat 2021-ben hirdetett győztest a homlokzatfelújítás kapcsán. A munkát az EB Hungary Invest Kft. nyerte el, amely valamivel több mint 1,3 millárd forintért vállalta a munkát. Mára azonban a 2 milliárd forintot is meghaladja a beruházás összköltsége. A Magyar Nemzet azt írja:

a közel 700 millió forintos áremelkedés ellenére már tavaly év végére nyilvánvalóvá váltak a felújítás körüli problémák, amelyekről a baloldali vezetésű városháza legfelsőbb vezetésében is értesültek.

Elkészült például egy úgynevezett homlokzati hibatérkép, amelyen az látszott, hogy 2024 elején több mint 300 helyen volt hibás a vakolat.

Kapcsolódó tartalom

A hivatal illetékes munkatársai ezért nem írták alá a teljesítési igazolást. A Magyar Nemzet szerint Karácsony Gergelyék

ahelyett, hogy a kivitelezővel kijavíttatták volna a hibákat, elbocsátották azt a kollégájukat, aki jelezte a problémákat.

A lap szerint a helyére  egy addig teljesen más területen dolgozó nőt ültettek, akivel aláíratták az igazolásokat, és több száz millió forintot fizettek ki a kivitelezőnek. A Magyar Nemzet az ügy kapcsán kérdéseket küldött a Főpolgármesteri Hivatalnak, de választ nem kapott.

Kiemelt kép: Budapest főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Az egykori Invalidus-ház 1716 és 1727 között épült Anton Erhard Martinelli tervei alapján. (Fotó: MTVA/Bizom.: Róka László)

Ajánljuk még