Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

| Szerző: hirado.hu
Szerda napközben egy ciklon halad át felettünk, amely dél felől egyre több helyen okoz esőt, záport, néhol akár zivatart is. A hét második felében fokozatosan megnyugszik felettünk a légkör, csökken a csapadékhajlam, és melegszik az idő.

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet – írja a HungaroMet.

(Fotó: met.hu)

Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő.

(Fotó: met.hu)

Estére nagy területen csökken a felhőzet, de maradhatnak kisebb felhős körzetek. Már este is egyre kevesebb helyen eshet, később mindenütt megszűnik a csapadék. A nyugatias szelet helyenként élénk lökések kísérhetik.

(Fotó: met.hu)

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de kevés helyen előfordulhat gyenge fagy is.


A dél felől ránk csavarodó ciklon csapadékrendszeréből országszerte várható eső, több helyen tartós eső. Ennek mennyisége az ország északnyugati felén, főként a Dunántúl északnyugati, nyugati részein illetve az Északi-Középhegység területén, valamint Pest megye északi felében több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 mm-t, a nyugati határ környezetében akár a 30 mm-t is.

(Fotó: met.hu)

Délutántól a tartós esőt okozó csapadékzóna gyengül, majd elhagyja hazánkat.


Délutántól az Alföldön és a Tiszántúlon, (kisebb eséllyel esetleg északkeleten) zivatarok képződhetnek. Helyenként, főleg délkeleten és a keleti határszélnél hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket viharos szél, apró szemű jég, valamint lokálisan intenzívebb csapadék kísérhet.

(Fotó: met.hu)

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még