Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

Mandiner: Hosszú börtönévek várhatnak a hídpénzbotrány baloldali haszonélvezőire

| Szerző: hirado.hu
Súlyos, hosszú évekig tartó szabadságvesztésre számíthatnak a hídpénzbotrány elkövetői – fogalmaz cikkében a Mandiner. Az ügyben hivatalos személyeket egyelőre nem hallgattak ki gyanúsítottként. A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy ha Budai Gyula feljelentése alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda megindítja a nyomozást, akkor kiderülhet, hogy kapott-e bármelyik baloldali politikus pénzt a Lánchíd-beruházásból.

Hosszú börtönévek várhatnak a hídpénzbotrány baloldali haszonélvezőire címmel közölt cikket a Mandiner. A portál azt írja: ha kiderülne, hogy pénzt kapott bármelyik baloldali politikus a Lánchíd-beruházásból származó több száz millió forintból, az hivatali vesztegetés elfogadása lenne, aminek a büntetési tétele akár tíz év is lehet.

A Mandiner emlékeztet: az ügyben

Budai Gyula a napokban feljelentést tett, mert olyan levél került a birtokába, amely szerint Karácsony Gergelyékhez vándorolhattak a pénzek.

Kapcsolódó tartalom

Az egyik legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy hová tűnt másfél milliárd forint a híd felújítására szánt pénzből – mondta Budai Gyula az M1-en. A fideszes országgyűlési képviselő hozzátette: egyre több információ derül ki arról, milyen módszerrel játszották át magánszámlákra a budapestiek pénzét. A napokban birtokába került levél szerint egy, a fővárosi által megbízott ügyvéd egy biztonsági cég irodájába járhatott elszámolni. Budai Gyula kiemelte:

a két cég vezetője között rokoni kapcsolat van, vagyis lényegében családon belül vándorolhattak a hídfelújításra szánt százmilliók.

Ez a pénz jutott el közvetítők útján a Városházára, és itt felsejlik egy érdekes összefüggés. Az Argus Security tulajdonosa az az Apáthy Zoltán, aki nem más, mint a Lánchíd-felújítást végző A-Híd Zrt. tulajdonosának, Apáthy Endrének a fia” – mondta Budai Gyula. Úgy fogalmazott: a levél szerint a csaknem másfél milliárd forint végül a Városházán, azon belül is Karácsony Gergelynél vagy a közvetlen környezetében landolt.

Így kerülhetett a pénz a BKK-tól az ügyvédek számlájára

A fővárosi számlagyár ügye azután robbant ki, hogy tavaly novemberben a NAV nyomozói elfogták az ügy egyik kulcsfiguráját, egy ügyvédet, valamint házkutatást tartottak a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) részjelentése alapján egy hete derült ki, hogy

az A-Híd Zrt. összesen több mint másfél milliárd forintot utalt az ügyvéd cégének, amit utóbbi az ügyvédi letéti-, illetve a saját magánszámlájára küldött tovább.

Onnan aztán 900 millió forintot fel is vett készpénzben.

Kapcsolódó tartalom

A KEHI jelentése szerint

egy másik ügyvéd letéti számlájára is átutaltak félmilliárd forintot, amit szintén készpénzben vettek fel.

A BKK-tól az A-Híd Zrt.-hez, az A-Híd Zrt.-től az ügyvéd cégéhez, majd onnan a két ügyvéd letéti számlájára, onnan pedig készpénzben ismeretlen helyre – így vándorolhattak a pénzek a Lánchíd felújítása kapcsán, állapította meg vizsgálatában a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

Kapcsolódó tartalom

A KEHI fontos megállapítása az is, hogy bár az A-Híd Zrt.-hez a BKK-tól érkeztek a pénzek,

a BKK az összegeket továbbszámlázta a Fővárosi Önkormányzatnak, amit a baloldali vezetésű városháza az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből fedezett. Vagyis, Karácsony Gergelyék hitelt vettek fel a főváros terhére, majd abból csaknem másfél milliárd forintot magánszámlákra játszottak át.

Elemzők szerint egyre világosabb, hogy a Lánchíd felújítása – az eredeti tervekhez képest – miért került öt milliárd forinttal többe, és hogy Karácsonyék miért kötöttek egy korábbinál jóval előnytelenebb szerződést a kivitelező céggel. A baloldali városvezetés a több milliárd forintos drágulás mellett ugyanis a hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelte a cégnek járó előleget is, miközben a kötbért megfelezték.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: Karácsony Gergely főpolgármester a 3-as metró felújított Nagyvárad téri állomásának avatásán, 2023. május 22-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Ajánljuk még