Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

Karácsony Gergely: Amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság

| Szerző: hirado.hu
„Amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Zöldülő Budapest 2030 című kiadvány bemutatóján. A rendezvényen szó esett arról, miért nem sikerült felújítani a Városháza előtti területet, illetve hol, mikor, milyen városrészt zöldítene a kabinet.

A Föld napja alkalmából meghirdetett előadáson Karácsony azzal kezdte a diskurzust, hogy „kifejezetten szakpolitikai beszélgetésre készültem, nem is értem, miért vagyok itt, nyilvánvalóan show-elem” – utalva a meghívott vendégekre, Bárdóczi Sándor főtájépítészre és Balogh Samu várostervezőre, kabinetfőnökre.

Kapcsolódó tartalom

A Városháza-parkkal kapcsolatban Karácsony kifejtette:

„Kétségtelen az első ígéreteim egyike volt, hogy itt parkot csinálunk. Nyilván amikor az ember ellenzékben van, akkor nagyobb a képzelőereje, és nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint a valóság.”

Karácsony szerint fontos lépés, hogy a Városháza előtt már megszűnt a parkolás és a beruházás feltételei már adottak. A 2019-ben meghirdetett átalakítás öt éves késésével kapcsolatban a politikus elmondta, hogy a késés oka, hogy a kormány nem adott pénzt a park létrehozására.

Karácsony szólt a Lánchíd pesti hídfőjénél lévő Széchenyi térről is, amelyet átalakítana és sétálhatóvá tenne, bár elismerte, mint „apró problémát”, hogy a közterület már két éve nincs a főváros kezelésében.

A városvezető elképzelése szerint a Clark Ádám és a Széchenyi tér felújításával fejeződne be a Lánchíd-projekt, amivel kapcsolatban több botrány is napvilágot látott.

Kapcsolódó tartalom

 A panelbeszélgetés alatt Bardóczi Sándor főtájépítész elismerte, hogy mind a Nyugati mind a Boráros tér „borzalmas állapotban” van.

A fásítással kapcsolatban a kabinet elképzelése alapján a Nagykörúton zöldítenének, az aszfaltot térkőre cserélnék, és egy átfogó favizsgálatot rendelnének el. A nagykörúti biciklisávot – Karácsony szerint – a „budapestiek nagy többsége megtartaná”. A városvezető hangsúlyozta, hogy a biciklisávokat a koronavírus hatására kezdték kiépíteni, amikor alig volt  autósforgalom, és a távolságtartás érdekében az emberek kerülték a tömegközlekedési járműveket. Az elismerte, hogy a főváros is tudta, hogy ha egyszer átalakítják a körutat, akkor már visszafordíthatatlan lesz a folyamat.

Kapcsolódó tartalom

A főtájépítész elismerte, hogy szinte minden budapesti park felújításra szorul, és úgy fogalmazott: szerencsés, ha nincs pénze egy városnak, mert akkor van idő az átgondolásra. Bárdóczi szerint ugyan kisebb projektekre futotta (például a Gellérthegyen, Vérmezőn) ugyanakkor ő azt veszi alapul, hogy a nagyobb parkok ( pl. Népliget) felújítása akár 30 évbe is telhet. A kabinet ezeknél a projekteknél apellál az érintett, környező önkormányzatok segítségére, anyagi támogatására.

A Népliget kapcsán Bárdóczi azt mondta:

„A legfőbb problémája, hogy nem akar odamenni senki… Nagyon le vannak pukkanva az utak, nincs egy WC, a játszóterek borzalmas állapotban vannak.”

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje közösségi oldalán így reagált Karácsony zöld politikájára:

„Tegnap volt a Föld napja, Budapesten pedig a járdából nőnek ki a fák. Ez a természettől jeles teljesítmény, de városvezetéstől elégtelen” – írta a Facebookon.

 

Ajánljuk még