Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést: zivatarok csapnak le szerdán, néhol apró szemű jég és viharos szél is lehet

A Fidesz–KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot, hamarosan elérhető lesz a pedofil-adatbázis

A Fidesz–KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot – jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

Kocsis Máté azt írta, a törvénycsomag értelmében tovább szigorodnak a pedofilokat sújtó büntetések:

nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet és az elkövetők soha nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt.

Bekerülnek a nyilvános pedofil-adatbázisba azok a magyarok is, akik külföldön követnek el ilyen bűncselekményt – írta a politikus.

Kapcsolódó tartalom

A jogszabály szerint

akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Továbbá szigorú alkalmassági vizsgálatoknak vetik alá a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókat annak érdekében, hogy a rájuk bízott gyermekek biztonságban nevelkedjenek.

A frakcióvezető megjegyezte: a gyermekvédelemben rengeteg tisztességes, becsületes ember dolgozik, azokat kell kiszűrniük, akik beteg hajlamaik kiélése érdekében férkőztek közéjük.

Kocsis Máté szerint a javaslat értelmében egyszerűbben lehet majd jelenteni és eltávolíttatni azokat a tartalmakat, amelyek sértik a gyermekek személyiségi jogait.

Kapcsolódó tartalom

A csomaghoz szorosan kapcsolódó másik módosítás

megvédi a gyermekeket az életkoruknak nem megfelelő tartalmaktól, ez eszközt ad a szülők kezébe azzal, hogy egyfajta „szűrt internetet” kérhetnek a gyermekeiknek,

amelyen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által feketelistára tett oldalak nem lesznek elérhetők – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A gyermekeket minden eszközzel meg kell védeni – hangsúlyozta Kocsis Máté.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: az Országgyűlés plenáris ülése 2024. április 8-án. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ajánljuk még