Baleset

Két katonai helikopter ütközött gyakorlatozás közben, tízen meghaltak

Brüsszel nem a gazdák, hanem a nagyvállalatok érdekeit védi, de Orbán Viktor szerint a gazdálkodók számíthatnak a kormányra

| Szerző: hirado.hu
Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz elnöke gazdákkal találkozott a Veszprém vármegyei Nemesgörzsönyben. A kormányfő azt mondta: támogassanak bennünket, és a gazdavilág meg fogja találni a számítását.

A közösségi oldalára töltötte fel ezt a videót Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki hétfőn indította el vidéki kampánykörútját. Ennek első állomásán, a Veszprém vármegyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott.

Azt mondta: a magyar gazdák ma jóval erősebbek, mint korábban.

„Zárójelben mondom, mégiscsak én volnék Magyarország első falusi miniszterelnöke. Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, meg a magyar vidék, meg a magyar falu segítséget, hogyha nem a közülük jövő miniszterelnöktől. Úgyhogy rám számíthatnak a következő időszakban is” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő a gazdáknak azt mondta:

a mezőgazdasági árak összeomlottak, mégpedig Brüsszel elhibázott döntései miatt,

és ezt úgy lehet orvosolni, hogy új vezetőket választunk az Európai Unió élére.

Kapcsolódó tartalom

Lassan két év telt el azóta, hogy az Európai Bizottság úgy döntött, vámmentessé teszi az ukrán mezőgazdasági termékek szállítását az Unióba. Az volt a cél, hogy ezeket a háború ellenére is el lehessen juttatni például Afrikába.

Hamar kiderült, hogy az ukrán termékek nemhogy nem jutottak el a célországokba, hanem gyakorlatilag tönkre tették az uniós gabonapiacot.

Elemzők már akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az ukrán mezőgazdaság exportra termelő iparának jelentős része nyugati kézben van. Ma pedig már arról beszélnek: nyilvánvalóvá vált, hogy

Brüsszel nem a gazdák, hanem a nagyvállalatok érdekeit védi.

Orbán Viktor most Nemesgörzsönyben azt mondta: csak akkor tudja megvédeni az érdekeiket, és ezzel együtt a hazai agrárszektort, ha június kilencedikén maguk a gazdák is emellett teszik le voksukat, és szavazataikkal a kormánypártok jelöltjeit támogatják.

 Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke gazdákkal találkozik a Veszprém vármegyei Nemesgörzsönyben 2024. április 22-én. (Fotó:  MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

„Csak akkor tudok segíteni, ha önök fegyvert adnak a kezembe. Én nem leszek rest azt előrántani. Lövök én mindenre, ami mozog, meg suhintok oda, ahova kell. De csak akkor, hogyha van a kezemben eszköz. És az én fegyverem az önök szavazata. Úgyhogy arra kérem önöket, hogy támogassanak bennünket. Támogassák a jelöltjeinket, támogassák Balázst, és akkor, ha nem is könnyű most a helyzet, rendbe fogjuk hozni a dolgokat. És a gazdavilág meg fogja találni a számítását” – mondta a magyar kormányfő.

Kapcsolódó tartalom

„Egyértelműen jelezni kell az európai polgárok felé, hogy ez nemcsak a gazdákról szól, hanem az ő életükről, egészségükről, gyerekeik életéről, jövőjéről” – ezt már Jakab István mondta a Kossuth Rádióban. A MAGOSZ elnöke emlékeztetett:

a feldühödött gazdák – nem véletlenül – június elejére, az EP választásokhoz időzítik következő nagy tüntetésüket.

A termelőknek ugyanis elegük lett abból, hogy a brüsszeli elit már nemhogy nem védi az érdekeiket, hanem nyíltan saját gazdagodásuk céljából nem vetnek véget az ukrán mezőgazdasági dömpingnek.

Kapcsolódó tartalom

Jakab István a MAGOSZ elnöke rámutatott, hogy

ukrán oligarchák, amerikai és arab nagybefektetők illetve az EU nagy tőke befektetői saját extraprofitjukat gyarapítják az ukrán termékekkel.

Azért nyitják meg a piacokat, azért adnak teljes szabad utat az egyébként kontrollálatlanul előállított ukrán termékek számára az unió irányába, mert ezek a saját termékeik.

Jakab István emlékeztetett:

A kormány a gazdák megsegítése érdekében fogadott el a napokban egy 5 pontos akciótervet.

Az agrár intézkedéscsomagban egyebek mellett arról is döntöttek, hogy azokra a mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írnak elő függetlenül attól, hogy melyik országból származik.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke gazdákkal találkozik a kampánykörútja első állomásán a Veszprém vármegyei Nemesgörzsönyben 2024. április 22-én. Jobbról Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Ajánljuk még