Időjárás

Ne számítsunk kiránduló időre – mutatjuk a vasárnapi időjárást

Ne számítsunk kiránduló időre – mutatjuk a vasárnapi időjárást

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 16 fok között alakul, északnyugaton lesz a leghűvösebb idő.

Időjárási helyzet Európában:

A Brit-szigetek térségében anticiklon helyezkedik el, melynek köszönhetően Nyugat-Európa legnagyobb részén napos, száraz idő a meghatározó. A magasnyomástól keletre légörvények teszik változékonnyá az időjárást. Az Alpokban vastag hótakaró alakult ki, vannak olyan helyek, ahol több mint 5 méteres a hóvastagság. Az eső mellett a tőlünk északra fekvő országokban síkvidéken is előfordul havazás a hideg légtömegben, amely továbbra is akadálytalanul áramlik az alacsonyabb földrajzi szélességek irányába. Sokfelé csupán 10 fok körül alakul a maximum-hőmérséklet, de a sok felhőnek köszönhetően csak kevés helyen csökken fagypont alá a hőmérséklet.

A Kárpát-medencébe is az átlagosnál hűvösebb léghullámok érkeznek, emellett elszórtan számíthatunk csapadékra.

Kapcsolódó tartalom

Várható időjárás az ország területén vasárnap éjfélig:

A gomolyfelhők lassan ellaposodnak, összeesnek, a csapadékgócok száma fokozatosan csökken. Éjjel zömmel az északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Emiatt vasárnap már több felhő lesz felettünk, de legalább pár órára szinte mindenhol, a Nyugat-Dunántúlon több órára kisüt a nap. Ott lesz a legkisebb a csapadék esélye, másutt elszórtan – nagyobb számban a Salgótarján-Szeged-vonal szélesebb sávjában – valószínű eső, zápor, néhol zivatar.

Záporoktól, zivataroktól függetlenül szombaton Sopronnál és a Fertőnél, vasárnap már a Nyugat- és Észak-Dunántúl más részein és az északkeleti tájakon is megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél.

Kapcsolódó tartalom

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 16 fok között alakul, északnyugaton lesz a leghűvösebb idő.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Komka Péter)

Ajánljuk még