Időjárás

Kiadták a figyelmeztetést, szombaton előfordulhat a jégeső és a zivatar

Kiadták a figyelmeztetést, szombaton előfordulhat a jégeső és a zivatar

| Szerző: hirado.hu
Térképen mutatjuk a várható időjárást.

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés.

(Fotó: HungaroMet)

Elszórtan – főként hazánk északnyugati kétharmadán – valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként – záporok, zivatarok nyomán is – megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő.

(Fotó: HungaroMet)

Döntően közepesen felhős idő várható, a szélvédett északkeleti tájakon foltokban pára, köd is képződhet. Az esti órákban még helyenként előfordulhat eső, zápor, majd az éjszaka további részében csapadék nem valószínű. A Dunántúlon megélénkül, megerősödik az északnyugati szél, a Balaton, Bakony térségében reggel már viharos lökések is előfordulhatnak – írják a HungaroMet honlapján. 

(Fotó: HungaroMet)

Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is élénk, erős lökések kísérhetik az északi szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között valószínű, de a hidegre hajlamos, kevésbé felhős helyeken gyenge fagy is lehet.

A HungaroMet előrejelzése szerint ma az ország nyugati, északnyugati kétharmadán a záporok mellett elvétve zivatar is kialakulhat. Az intenzívebb gócok környezetében apró szemű jég, illetve viharos közeli (~55-60 km/h) széllökés előfordulhat. Késő délután várhatóan lecsengenek a zivatarok.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még