Aktuális

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár

Esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom! Mostantól több mint kétszáz újonc teljesít szolgálatot a tatai páncélosdandárban

Mintegy 260 katona teljesít mostantól szolgálatot tüzérként a Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatában. A fiatalok Tatán tették le esküjüket, miután az „Embert a vasra” kampány keretében befejezték két hónapos alapkiképzésüket. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az eseményen hangsúlyozta: az önjáró lövegek jelentette új technológiával a katonák a tüzérszakma megújítására is lehetőséget kapnak.

„Én … esküszöm, hogy Magyarországot híven szolgálom” – 260 újonc tüzér tett esküt péntek délelőtt, a Klapka György 1. Páncélosdandár alakulóterén Tatán. A fiatalok az „Embert a vasra” kampányban tíz hetes kiképzésen vettek részt, ahol az elméleti és gyakorlati foglalkozások mellett fejlesztették fizikai és mentális állóképességüket is.

A hozzátartozók büszke ölelésekkel és jó kívánságokkal indították útnak az újoncokat, sokuknak fiatal koruk ellenére, régi álmuk vált valóra.

Kapcsolódó tartalom

Most itt vagyunk, sikerült. Mögöttem vannak ezek a hatalmas vasak. Amióta bent vagyunk, én nagyon élvezem az egészet, nagyon jó volt a kiképzés, a kiképzőállomány is fiatalos, nagyon modern látásmódú és könnyen szót lehetett velük érteni” – mondta egy katona.

Rózsavölgyi Viktor közkatona, PzH irányzóként mondott hálát szeretteinek a támogatásukért. A jövőben az önjárólöveg 5 fős csapatában dolgozhat, a lövések irányának megadásáért felel.

„Élsportból érkeztem, mindenféleképpen a csapatközpontúság volt a lényeg számomra, amelyet meg is kaptam hála az Istennek a fiatalos kiképzők által. Szerencsére velük fogom majd folytatni a pályafutásomat, hosszútávú terveim vannak” – mondta Rózsavölgyi Viktor.

A laktanya területén bemutatókat is tartottak, a tatai dandár ugyanis nyílt napot szervezett az egyre nagyobb érdeklődés miatt.

„Azt látjuk, hogy minden évben egyre több és több ember kíváncsi arra, hogy mi folyik itt a dandáron belül. Nem csak a hozzátartozók, szülők, barátok, hanem bizony-bizony a tatai polgárok is szívesen látogatják az alakulatot. Mindig érdekes programokkal, kiállított technikai eszközökkel várjuk őket”

– mondta Horváth Sándor alezredes.

Kapcsolódó tartalom

Kutnyánszky Zsolt államtitkár kiemelte: amikor 2017-ben elindult a honvédelmi és haderőfejlesztési program, nemcsak technikai fejlesztésre és vonzó katonai életpályamodell kialakítására volt szükség, hanem szemléletformálásra is.

Ez az esemény egy igazi mérföldkő, hiszen az önjáró lövegek jelentette új technológiával a magyar katonák a tüzérszakma megújítására is lehetőséget kapnak, miközben ez a nagyszabású feladat kiemelt, bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel jár. Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt hetekben nemcsak szakmai tudást szereztek, hanem megtapasztalták a közös cél érdekében végzett közös munka sikerélményét, a csapatszellem és az együttműködés fontosságát” – vélekedett a Honvédelmi Minisztérium államtitkára.

Az „Embert a Vasra” program nem ért véget az eskütétellel, a fizikai és mentális felkészítés után általános katonai kiképzésen, majd szakmai továbbképzésen vesznek részt a tüzérek.

Kiemelt kép: A PzH 2000 önjáró lövegek kezelésének alapkiképzését elvégző katonák eskütétele a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2024. április 19-én. (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

Ajánljuk még