Aktuális

Ukrán dróntámadásban kigyulladt egy orosz üzemanyagraktár

Bemutatkoztak a családbarát települések

Családbarát települések képviselői és a családok ügye iránt elkötelezett szakmai és civil szervezetek várták az érdeklődőket az első Családbarát Települések Expón Kecskeméten. A rendezvényen elhangzott, hogy a 2010-es kormányváltással szemléletváltás is történt a családpolitikában: nőtt a családok támogatása, és még a mostani nehezebb gazdasági helyzetben is tovább bővül a rendszer.

Ballószög, Kékcse, Lajosmizse, Lakitelek és még számos település képviselői, valamint különböző egyesületek érkeztek pénteken Kecskemétre, hogy bemutassák értékeiket. Az első Családbarát Települések Expo-n 18 kiállítóval találkozhatott a közönség. A házigazda Kecskemét még 2018-ban nyerte el a Családbarát Önkormányzat címet.

„Az elsők között jelentkeztünk a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomra Kecskeméten és a környező településekkel Bács-Kiskun megyében. Itt a született gyermekek számát ismerte el a Kopp Mária Intézet, és ebben élen jár Kecskemét és Bács-Kiskun megye is” – mondta Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere.

Magyarországon 2010 óta központi szerepet játszik a családbarát jelleg a településeken, amelynek látható eredményei is vannak.

„Legyen szép az a település. Legyen ovi, legyen bölcsi, legyenek iskolák, legyenek jó parkok, lehessen elmenni úszni, korizni, és még sorolhatnám. Legyen családbarát ez a település. Az elmúlt 10 esztendőt figyelembe véve a magyarországi településeken a Trianont követő évszázad legjelentősebb terület, településfejlesztései valósultak meg” – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városuk Szövetségének elnöke.

Kapcsolódó tartalom

Latorcai Csaba államtitkár azt mondta: a 2010-ben történt kormányváltás egyben paradigmaváltás is volt a családpolitikát illetően, ugyanis megtöbbszöröződött a családok támogatása, és még a mostani nehezebb gazdasági helyzetben is tovább bővül a rendszer.

„A magyar kormány 2010 óta azért dolgozik, hogy szellemi, lelki és anyagi értelemben egyaránt is erős családok alkothassák a nemzet gerincét, amelyre építve biztosítani lehet a nemzet megmaradását”

– mondta a parlamenti államtitkár.

A KINCS és Kecskemét önkormányzatának közös eseményén a családokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a kormány már 14 éve szentel kiemelt figyelmet a családoknak és a gyermeket vállalalóknak.

Hornung Ágnes hozzátette:

a magyar családpolitikának három fő pillére van: az anyagi biztonság, a munka és a magánélet egyensúlya, valamint az otthonteremtés.

„A magyar családpolitikánk tehát ezen a kiszámíthatóságon nyugszik és az, hogy az élet teljes területét, teljes életutat lefedi ez egy olyan hungarikum, egy olyan egyedülálló dolog, amely a világ más országában nincsen jelen. Most már jó nagy tapasztalattal rendelkezem én is, és azt mondhatom, hogy nagyon sok helyen van családpolitika a világon, de olyan családpolitika, mint itt Magyarországon, olyan egyedülálló rendszer, olyan nincsen, amely tényleg az élet minden fontosabb mérföldkövében jelen van és segíti a családokat” – mondta a családokért felelős államtitkár.

Napközben nem csupán a települések mutatták be a családokért hozott intézkedéseiket. Amíg a szakemberek számára kerekasztal-beszélgetést tartottak, addig a családokat játékokkal, bábszínházzal, néptáncelőadással és zenés foglalkozással várták.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Shutterstock)

Ajánljuk még