Rendkívüli

Lezuhant egy nagy hatótávolságú bombázó Oroszországban

Nézőpont Intézet: Az európaiak elégedetlenek Brüsszel válságkezelésével és békét várnak az új EP-től

Az európaiak többsége elégedetlen az Európai Unió (EU) fellépésével a migráció és az orosz-ukrán háború kérdésében – írta a Nézőpont Intézet elemzésében, amelyet az Európai Parlament (EP) megrendelésére készített Eurobarométer-kutatás alapján állított össze.

Az európaiak többsége a „háborúpárti fősodorral” szemben a békét tartja első számú prioritásnak a következő időszakban – összegezték a kutatási eredményeket. Az Eurobarométer eredményei alapján nagy igény mutatkozik arra, hogy fordulat történjen Brüsszelben – emelték ki.

Arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek vagy elégedetlenek az EU válságkezelésével különböző területeken, szinte minden ügynél a többség elégedetlenségének adott hangot – írták.

A polgárok 71 százaléka elégedetlen a migráció, 58 százaléka pedig az orosz-ukrán háború kezelésével

– emelték ki. Hozzátették, hogy nagy arányban vannak – a megkérdezettek 61 százaléka –, akik csalódottak a sokat hangoztatott klímaváltozás elleni fellépés kapcsán.

A korábban közös adósság nélkül működő EU-nak a gazdasági és pénzügyi helyzetmenedzselését illetően 58 százalék elégedetlen – ismertették a további adatokat.

Kapcsolódó tartalom

Az Eurobarométer-kutatásban azt is felmérték, hogy az európaiak mit várnak az új EP-től. A válaszok pedig egyértelműek: a jelenlegi háborúpárti álláspont helyett a béke védelmét – emelte ki a Nézőpont Intézet. Azt írták, az európaiak 47 százaléka ezt várja az újonnan megválasztott EP-től a következő öt évben.

Az európai polgárok legnagyobb arányban a békét nevezték meg arra a kérdésre válaszolva, hogy az új EP-nek mely értékeket kell kiemelten védelmeznie a következő öt évben

– közölték. Ezt követi a demokrácia, amelyet 33 százalék jelölt meg, valamint a szólás- és gondolatszabadság védelme, amelyet pedig 21 százalék.

A jogállamiságot „az évek óta tartó, európai szintű boszorkányüldözések ellenére” 20 százalék választotta – hívta fel a figyelmet a Nézőpont Intézet, megjegyezve, hogy ezt feleannyian sem jelölték meg, mint a békét. A közlemény arra is kitér, hogy az EP 2024. évi tavaszi Eurobarométer-kutatásának személyes megkérdezésen alapuló adatfelvételei február-márciusban készültek.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ajánljuk még