Aktuális

Külföldi finanszírozási kísérlet miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Hova tüntettek Karácsonyék másfél milliárd forintot?

| Szerző: hirado.hu
Továbbra sem tudni, hova került a fővárosi számlagyár-ügyben eltűnt másfél milliárd forint – erről írt az Origo. Az ügyben hivatali vesztegetés gyanúja miatt tett feljelentést Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő.

Hova tüntettek Karácsonyék másfél milliárd forintot? – teszi fel a kérdést csütörtöki cikkében az Origo. A portál azt írja: az elmúlt időszakban minden nap új részletek derülnek ki a baloldali városvezetés korrupciós botrányáról, a hídpénzbotránnyal kapcsolatban. Hozzáteszik: egyre világosabb, hogy a baloldali városvezetés hogyan játszotta át magánszámlákra a budapesti adófizetők pénzét. Az Origo szerint azonban

egy kérdés még mindig tisztázatlan az ügyben: az, hogy pontosan hova került az 1,5 milliárd forint, amit kiloptak a Lánchíd felújításával kapcsolatos projektből.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyben érintett egyik ügyvédet tavaly novemberben a NAV nyomozói egy rajtaütés során elfogták. Az adóhatóság ezzel csaknem egy időben a Lánchíd felújítását végző A-híd Zrt.-nél is házkutatást tartott, és lefoglalt iratokat. Ezzel az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya robbant ki. A hírek szerint ugyanis a vállalat csaknem másfél milliárd forintot utalhatott a praxisától eltiltott jogász egyik cégének, és egy másik ügyvéd ügyvédi letétszámlájára.

A BKK-tól az A-híd Zrt.-hez, az A-híd Zrt.-től az egyik ügyvéd nevén lévő kft.-hez, onnan a két ügyvéd letéti számlájára, onnan pedig készpénzben ismeretlen helyre – így vándorolhattak a pénzek a Lánchíd felújítása kapcsán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken közzétett részjelentése szerint.

A hivatal egyik fontos megállapítása az is, hogy bár a kivitelező céghez a BKK-tól érkeztek a pénzek,

a BKK az összegeket továbbszámlázta a Fővárosi Önkormányzatnak, amit a Karácsony Gergely vezette Városháza az Európai Beruházási Banktól felvett hiteléből fedezett.

Vagyis hitelt vettek fel a főváros terhére, majd csaknem másfél milliárd forintot magánszámlákra játszottak át.

A részjelentésben az is szerepel, hogy már a közbeszerzési eljárás ideje alatt, később pedig a folyamatban lévő beruházás idején több mint másfél milliárd forint vándorolt ​​a kivitelező cég bevételeiből a két ügyvéd letéti számlájára, amiket szinte azonnal, készpénzben fel is vettek.

Kapcsolódó tartalom

Az érintett ügyvédek több százmillió forintnyi készpénzt hoztak ennek a budai bevásárlóközpontnak az egyik irodájába, és itt számoltak el vele, egy biztonsági cég vezetőjével.

Legalábbis ez áll abban a levélben, ami a napokban jutott Budai Gyulához. A fideszes országgyűlési képviselő szerint a levél olyan új információkat tartalmaz, ami a vesztegetés bűncselekményének gyanúját is felveti, ezért feljelentést tett a rendőrségen. Kijelentette: „Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontba járt elszámolni egy vagyonvédelmi céghez, és ez a vagyonvédelmi cég kapcsolatban áll az A-híd Zrt-vel. Vig Mór a vagyonvédelmi cég vezetőjével számolt el, és új információ, hogy ezekből a pénzekből ami az elszámolás során ehhez a céghez jutott, jelentős összegű készpénz áramlott a fővároshoz. Úgy gondolom, hogy ez egy olyan információ, amely mellett nem lehet elmenni, és ezért tettem büntetőfeljelentést” – mondta Budai Gyula.

Elemzők szerint egyre világosabb, hogy a Lánchíd felújítása – az eredeti tervekhez képest – miért került ötmilliárd forinttal többe. Tarlós István idején, 2019-ben ugyanis már kiírtak egy közbeszerzést a híd felújítására. A végül nyertes A-híd Zrt. akkor 21,8 milliárd forintért vállalta volna a munkát.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergelyék azonban egy új közbeszerzést írtak ki, amelynél a cég már több mint öt milliárd forinttal drágábban, és kevesebb műszaki tartalommal vállalta a munkát.

Sőt a baloldali városvezetés a drágulás mellett a hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelte a cégnek járó előleget is, miközben a kötbért megfelezték.

Amikor a baloldali főpolgármestert egy interjúban arról kérdezték, hogy miért fogadott el sokkal drágább és rosszabb ajánlatot ugyanattól a cégtől, Karácsony Gergely azt mondta: „Erre most, megmondom őszintén, a pontos választ nem tudom megmondani”.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél, 2023. augusztus 4-én (MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még