Aktuális

Földrengés volt Lengyelországban – beomlott egy bánya, egy ember meghalt

„Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából” – Szentkirályi Alexandra hétpontos tervet hirdetett

Meghirdette hétpontos programját szerdán Szentkirályi Alexandra. A Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje szerint olyan Budapestet kell létrehozni, amit nem Gyurcsány Ferenc emberei irányítanak. Emellett felszámolná a korrupciót, megszüntetné a közlekedési káoszt és élhetőbbé tenné Budapestet.

„Itt az idő kikapcsolni a Gyurcsány-showt Budapesten” – fogalmazott a kormánypárti politikus, hozzátéve, már megmutatták, hogy milyen ez a város, ha jobboldali kezekben van, és most ismét itt van a lehetőség, hogy újra a kezükbe vegyék Budapest sorsát.

Hétpontos tervét ismertetve Szentkirályi Alexandra arra tett ígéretet: kiszabadítják a fővárost „Gyurcsány fogságából”, véget vetnek a városházi korrupciónak.

Felszámolják a pazarló budapesti bürokráciát, megszüntetik a közlekedési káoszt, tisztaságot és rendet teremtenek a városban, otthonossá és élhetővé teszik Budapestet és újra naggyá teszik a nemzet fővárosát.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: létrehozzák a Fővárosi Költségvetési Tanácsot, amely ellenőrizni fogja a város pénzügyi stabilitását, valamint ingyenes köztéri wifi-hálózatot valósítanak meg.

Hangsúlyozta: az összes „Gyurcsány-fiókát” ki fogja rakni a Városházáról, amely szerinte a „Gyurcsány-család udvari cége lett”.

Úgy vélekedett: ma Gyurcsánynak van főpolgármestere, a budapestieknek nincs, és minden, amit Budapesten látnak, arról szól, ahogyan „Karácsony Gergely hű inasként serénykedik a Gyurcsány-villában”. A Városházát egy brazil szappanoperához hasonlította, „amiben soha nem történik semmi új, a cselekmény nem halad, ráadásul borzasztóak a színészek is”, Budapest helyzetét pedig úgy jellemezte: a kassza üres, a város szemetes és koszos, a városlakók nagy része dugóban vagy a megállókban rostokol, ritkábban járnak a buszok, kátyúsak az utak, veszélyes kerékpársávokat alakítottak ki, a gondozott zöld parkok helyett pedig „gazos méhlegelőkön sétálhatunk”.

Hangsúlyozta: ha rajta múlik, a „gyurcsánytalanított városban”

háborúskodás helyett a kormánnyal való együttműködés zajlik majd a budapestiek érdekében. Felelős városgazdálkodást ígért, és azt is, hogy véget vet „luxus kifizetőhelyeknek”.

A közlekedéssel kapcsolatban kijelentette: autósok, biciklisek és tömegközlekedők nem lehetnek egymás ellenségei az utakon. Azt ígérte: a káosz megszüntetését járatsűrítéssel, a városhatárban felhúzott, ingyenes és őrzött P+R parkolók létrehozásával, valamint az útfelújítási alap felélesztésével valósítja meg.

Szentkirályi Alexandra a köztisztaságra fordított források megduplázására is ígéretet tett, hangsúlyozva, hogy több fizikai dolgozóra és takarítógépre van szükség, és a fővárost meg kell szabadítani a graffitiktől. Hozzátette: a hajléktalanság kérdését is megoldanák, ahogyan 2019 előtt is tették.

Közölte: városgondnokságot hozna létre, hogy Budapest közterei ápoltak, tiszták és biztonságosak legyenek, valamint új óvodai helyeket és nyugdíjasotthoni férőhelyeket létesítene a kerületekkel együttműködve. Kiemelte: egy olyan várost szeretne, ami gondoskodik a lakóiról, tanítja a fiataljait, és tiszteli az időseit is, ahol mindenki otthon érezheti magát.

Kapcsolódó tartalom

Kitért arra is: meg kell becsülni Budapest épített örökségét, ezért homlokzatfelújítási programot hozna létre, a buliturizmus mellett pedig a minőségi turizmust is támogatná.

Arra is ígéretet tett, hogy „visszaadják” a Dunát a budapestieknek, újraindítják a Budapesti Közlekedési Központ hajójáratait, valamint kedvezményes múzeum-, színház- és művészmozi-látogatási lehetőséget teremtenek a budapestiek számára, illetve kultúrházfejlesztési programot indítanak, hogy a lepusztuló külkerületi kultúrházak a fiatalok, a családosok, az idősek közösségi terei lehessenek.

Közölte: a következő hetekben szeretné minden budapestivel megismertetni programját, amit a változás tervének nevezett.

Szentkirályi Alexandra Budapest ostromának 80. évfordulóját felidézve arra is kitért: ma újra háborús lázban ég Európa, és benne a magyar háborúpárti baloldal is.

„A tét nagy, mondjunk nemet a háborúra!” – hangoztatta.

Úgy értékelt: a kampány „nem lesz egyszerű menet”, a következő néhány hét „rázós lesz”, de az igazi építkezés csak akkor kezdődhet, amikor a város újra a budapestieké lesz, nem pedig Gyurcsányéké. „Budapest a mi városunk, Budapest a mi otthonunk, Budapest mi vagyunk, vegyük hát vissza!” – hangoztatta.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a rendezvényen azt mondta: „irritálóan balfácán” vezetők helyett jó városvezetést szeretnének.

Kapcsolódó tartalom

Arról beszélt: Budapest építészeti és kulturális értékekben elképesztően gazdag hely, amelyet a jelenlegi városvezetés teljesen élhetetlenné tett.

A Budapestet szerető emberek szíve vérzik, mert „tudjuk, hogy milyen csodát lehetne csinálni a városból”, amelyből egy „élhetetlen, nyögvenyelős várost csinált a sokszor nevetséges városvezetés”.

Kapcsolódó tartalom

Szerinte nem igaz, hogy a pénz hiányzik, hiszen Tarlós István csaknem 200 milliárd forintos tartalékkal adta át a főváros kasszáját, ez a leggazdagabb önkormányzata az országnak, és évről évre nő a bevétele, mégis csődközeli helyzetbe jutott.

Kitért arra is, Karácsony Gergely mozgalma volt az első a magyar történelemben, amely „külföldi érdekeknek kínálta fel a hazánkat”, és ha ez nincs, nem is került volna elő a szuverenitásvédelmi kérdés ilyen nagy erővel.

„Lehet nevetni a mesés adományládikák körüli bénázáson, de mégis csak ez volt Magyarország érdekeinek leglátványosabb eladási kísérlete” – értékelt.

Úgy fogalmazott, ezért teszik világossá a választásokig minden budapesti számára: „az csak a kisebbik baj, hogy komédiába torkolló a városvezetés, a nagyobbik bajunk, hogy Budapestnek külföldről finanszírozott, háborúpárti vezetője van, aki miközben bambán néz, Gyurcsányék kifosztják a kasszát”.

Kiemelt kép: Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén a Bálna rendezvényközpontban, 2024. április 17-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még