Időjárás

Jön a zápor és a jégdara

Gulyás Gergely: A holokauszt a magyarság számára nemzeti tragédia

A holokauszt a magyarság számára nemzeti tragédia, sajátunkként tekintünk mindenkire, aki részese volt a sorsunknak és akinek elvették, összetörték az életét – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a Magyar Nemzeti Galéria „Így történt. A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain” című kiállítás megnyitóján.

Gulyás Gergely arról beszélt, a holokauszt története a világ, Európa és a magyar történelem 20. századi borzalmas tragédiája.

Időről időre találkoznunk kell vele, hogy értsük, milyen értékes a magunk közös, szabadon és békében élt élete, lássuk az emberi jogok helyes értelmezésének rendkívüli fontosságát, hogy lássuk azt, hová vezethet a mesterségesen felkeltett és táplált gyűlölet, lássuk, hogy hová vezethet különbségtétel ember és ember között – mondta.

Hozzátette:

„a borzalmas számok nem tudják leírni a felfoghatatlan veszteséget, ami Európát érte, a világ zsidóságát érte és ami Magyarországot, a magyar nemzetet érte”.

A miniszter kiemelte: a számok között embereket látunk, „akiknek sorsa, története, érzése és családja van”. Nehéz elmondani mindezt, éppen ezért a művészet segíthet behatolni oda, ahová a történelemtudomány nem érhet el – jegyezte meg.

Hozzátette: a művészet segíthet annak megmutatásban, „ami nem foglalható aktákba, nem írható le csak számokként és ami emberségünk lényegét megszólítva beszélhet a tragédia igazi mélységeiről”.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely emlékeztetett rá: sokan, sokszor elmondták, hogy azon tragédiák után, amelyek 80 évvel ezelőtt a zsidóságot érték, egészen más a művészet is.

Ha meg akarjuk érteni a holokauszttal foglalkozó művészet rettenetes nehézségeit, akkor rendkívül fontos, hogy lássuk azt, ebben az esetben a művészet eszköz arra, hogy a szavakkal le nem írható szenvedést visszaadja. Azt, hogy az élettel összeegyeztethetetlennek látszó testi és lelki sebeket megszerzett emberek sorsát láthassuk, átélhessük és mindez figyelmeztessen bennünket mindannak a jelentőségre, ami történt, figyelmeztessen bennünket arra, hogy a világ 80 évvel ezelőtt összetört, többé már nem lehetett újra az, ami korábban volt – mondta.

A miniszter megköszönte a kiállítás megszervezését.

Kapcsolódó tartalom

Akikkel ezen a kiállításon találkozhatunk, az alkotás mellett döntöttek. A tanúságtétel felelősségének tudatában műveikkel beszélnek arról, amin átmentek – mondta, hozzátéve, az 1944 és 1947 között keletkezett művek „egyszerre szólnak a maguk által megélt rettenetes korról, a figyelmeztető üzenetekről, és arról, hogy mi mindenre képes az ember, Vergiliusként kalauzolnak a pokolba, hogy nekünk ne kelljen a maga valóságában megjárnunk az utat”.

Gulyás Gergely szerint csak a legnagyobb tisztelettel fordulhatunk a kiállítók művészi erőfeszítése felé. Mint mondta, a művészek között sokan saját személyes drámájukról kellett, hogy számot adjanak, így örökítették meg azokat a borzalmakat, amiket maguk is átéltek.

„A holokauszt a magyarság számára nemzeti tragédia, sajátunkként tekintünk mindenkire, aki részese volt a sorsunknak, és akinek elvették, összetörték az életét”

– mondta a tárca vezetője, felidézte, hogy az első polgári kormány ezért vezette be a holokauszt áldozatainak emléknapját.

Gulyás Gergely kiemelte: „hiszünk az emlékezés erejében, abban, hogy időről időre elé kell mondanunk a történelmet és a történelem sötét fejezeteiről is számot kell adni és meg kell emlékezni”.

Hiszünk abban, hogy „a múltra való közös emlékezés a következő nemzedékben is megteremtheti és megerősítheti azokat kapcsolatokat, amelyek ezt a nemzeti közösséget létrehozták és amelyet a nemzeti szocializmus borzalmas eszméje és a belőle kinövő istentelen és embertelen diktatúra el akart szakítani” – fogalmazott.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még