Baleset

Embert gázolt a vonat Békés vármegyében

Az ukrajnai háború csak egyike a nehézségeknek, amivel a hazai fürdőknek szembe kell nézniük – interjú a Magyar Fürdőszövetség főtitkárával

| Szerző: Ritó Szabolcs
Minden várakozás ellenére távol van még a Covid-járvány előtti forgalom a hazai fürdőkben és strandokon, mivel a szomszédunkban dúló háború közelsége riasztóan hat a külföldről hazánkba látogatni szándékozókra. Ezen felül az energiaválság is jelentős költségnövekedést okozott az üzemeltetőknek, akik azonban terület- és településfejlesztési pályázatok révén is minden erejükkel azon vannak, hogy növeljék a fürdők energiahatékonyságát, valamint változatos és izgalmas programokkal igyekeznek megszólítani a közönséget. Lapunk a Magyar Fürdőszövetség főtitkárát, Balogh Zoltánt kérdezte.

– Mekkora vonzereje van a magyarországi fürdőknek a külföldi turisták körében?

– Azt szoktuk mondani, hogy Magyarország fürdő nagyhatalom, és mi büszkék vagyunk erre. Azt gondoljuk, hogy mindenki jól ismeri a világon azt a kincset, ami Magyarország földje alatt rejlik, de sajnos nem így van. Világszerte két fürdőtelepülésünk ismert: Budapest és Hévíz. Budapest is alapvetően az úgynevezett történelmi fürdőkkel, a Királyfürdővel, a Rudas fürdővel, valamint a Széchenyi és a Gellért fürdőkkel van benne a köztudatban. Ezenfelül még nagyjából 8–10 magyarországi fürdő szerepel az európai fürdőtérképen. Elmondható ugyanakkor, hogy nagyon sok a külföldi látogató. Mindenkinek eszébe jut Hajdúszoboszló, Sárvár, Bükkfürdő, Harkány. A többi fürdő pedig inkább a belföldi vendégekre, illetve a határ menti forgalomra tud építeni.

Kapcsolódó tartalom

– Hogyan teljesítettek a tavalyi szezonban?

– Nagy várakozással álltunk a tavalyi szezon elé, mert azt gondoltuk, hogy a 2023-as évben már valóban visszatér a Covid előtti forgalom, amilyen a 2019-es utolsó békeévben volt. Ez azonban nem következett be, ami több okra vezethető vissza. Az orosz–ukrán háború a magyarországi vendégforgalmat is befolyásolja, hiszen amikor valaki Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon ránéz a térképre, azt látja, hogy a szomszédunkban háború van. Hiába tudjuk, hogy a harcok nagyon messze vannak tőlünk, mégis az egész magyar fürdőszektorra tekintve hatással van, nem csak a határ menti helyszínekre, és ezt a belföldi forgalom se tudta teljes mértékben kompenzálni.

Kapcsolódó tartalom

Az árak természetesen emelkedtek, hiszen az energiaválság miatt nálunk is drasztikusan megemelkedtek a költségek. Annak ellenére is használnunk kell gázt, hogy amit csak lehet, azt termálvízzel fűtünk: nemcsak a fürdéshez hasznosítjuk, hanem energetikai célra is.

– Van olyan kormányzati támogatás, amely könnyíti az üzemeltetők helyzetét?

– A magyarországi fürdőknek a 85 százaléka önkormányzati tulajdonban van, ezáltal nem minősül kkv-knak (kis- és középvállalkozások – a szerk.), a kormányzat pedig alapvetően a kkv-szektort támogatta. Ebből a körből mi sajnos kiestünk, viszont a fürdőtulajdonosok igénybe vehették a TOP plusz pályázatokat (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz – a szerk.). Ezeket például az energiahatékonysági növelésére fordíthatták.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg pedig gőzerővel folynak olyan beruházások a fürdőkben, amelyek a termálvízből származó energia még nagyobb fokú hasznosítását célozzák.

– Vannak olyan események, amelyek mégis növelik a vendégforgalmat?

– Természetesen a Magyar Fürdőszövetségnek eddig is volt két komolyabb országos rendezvénye: a Strandok éjszakája, amely július utolsó hétvégéjére esik, illetve október első hétvégéjén a szaunázók hétvégéje. De tavaly rendeztünk egy országos vízipisztoly csatát is, ami egy országos rekorddöntésről szólt, és sikerült is minden kategóriában. A legtöbb helyen vízipisztolyozók, az egyszerre legtöbben vízipisztolyozók és az egy helyen legtöbben vízipisztolyozók száma is megdőlt. Akkora sikere volt a rendezvénynek, hogy az idei évben is rendezünk ilyet. A tanév végén újabb kampányt indítunk erre vonatkozóan a gyerekeknek.

Kapcsolódó tartalom

Emellett pedig mostanra már mindenki az olimpia lázában ég, és ugye azt mindenki tudja, hogy az olimpia Párizsban lesz, de sokkal kevesebben tudják, hogy szeptemberben Budapesten rendezik a sakkolimpiát. Mi erre hangolódva szervezünk majd programokat, hiszen a fürdőkben jelentős sakkélet zajlik. Ehhez kapcsolódóan augusztusban egy országos sakkrendezvényt is meghirdetünk majd, amelyhez reményeink szerint minél több fürdő csatlakozni fog.

Kiemelt kép: Fürdőzők a Római strandfürdőben 2021. június 29-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ajánljuk még