Rendkívüli

Lelőttek egy férfit Komádiban

Robusztus és szélvészgyors gépmadár tűnt fel a magyar légtérben: megérkezett a honvédség első KC-390 katonai szállítórepülőgépe

Megérkezett Magyarországra az első magyar KC-390 katonai szállítórepülőgép – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten. A politikus úgy fogalmazott, a Magyar Honvédség az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli. Hozzátette: a haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség alakulatai a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak.

Robusztus gépmadár tűnt fel péntek délelőtt a magyar légtérben, amely aztán a Magyar Honvédség Gripen vadászgépeinek kíséretében a kecskeméti katonai repülőtér felé vette az irányt. A Brazíliában gyártott első magyar KC-390-es katonai szállítórepülőgép hamarosan zökkenőmentesen landolt is. A különleges légijármű próbarepülésre érkezett a magyar légibázisra, ahol április 12-től három hetet tölt majd itt.

Észak-Brazíliából indultunk, 6 órát repültünk a Kanári szigetekig, majd onnan még 6 órát át Magyarországra. Azért vagyunk most itt, mert a szállítógép tesztelése az utolsó fázisba lépett, amit Magyarországon végeznek el. Miután a szakemberek végeznek, visszarepülünk Brazíliába, hogy a próbafeladatok eredményei alapján véglegesítsék a repülőgépet” – mondta KC-390-es tesztpilótája.

A Magyar Honvédség két, a kor színvonalán álló gépet vásárol majd, a hadrendből már kivont, egykori szovjet AN 26-osok helyett. A légi járművek 2024 végén, illetve 2025 elején kerülnek honvédségi tulajdonba.

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a honvédség alakulatai a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak. Mivel a légrendészet és a légvédelem kiemelt jelentőségű, ezért a fejlesztési időszakban az első helyen szerepel a légierő modernizálása. Ebbe a folyamatba illeszkedik bele az új katonai szállítógépek megvásárlása.

Kapcsolódó tartalom

Külön öröm és elismerés számunkra, hogy a repülőgép tesztelése Kecskeméten történik. Itt minden adott ahhoz, hogy a tesztelés sikeres legyen. Valamint, ez egy kiváló lehetőség a szakembereink számára, hogy megismerkedjenek az új technikával még jóval az előtt, hogy a gép véglegesen megérkezik” – fogalmazott Kutnyánszky Zsolt, aki a KC-390-esek felszereltségét vizsgálva külön kiemelte a repülőgép légi utántöltő képességét, vagyis, hogy a levegőben is meg lehet tankolni.

A KC-390 egyébként akár 26 tonnányi terhet is képes elszállítani. Egyebek mellett nyolcvan felszerelt katona, valamint, intenzív ellátásra szoruló sérültek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas.

A gép harmincöt méter hosszú, nyolcszáz kilométer per órás sebességgel tud repülni, az utazómagassága elérheti a nyolcezer métert is.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a magyar kormány jelentős illetményfejlesztéssel honorálja a honvédség pilótáit, valamint a repülőirányító szakemberek felelősségteljes munkáját. Így a legtapasztaltabb pilóták már havi bruttó 2,5-3 millió forint körüli kiemelt illetményben részesülhetnek.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette, ez egy jó alkalom csatlakozni a Magyar Honvédséghez, majd úgy fogalmazott, hogy „most jó lenni katonának”. Kiemelte:

bízik abban, hogy a beérkező haditechnikai eszközök, valamint az új harci eljárások még vonzóbbá teszik a honvédséget a fiatalok számára.

A kiemelt képen a Brazíliában gyártott első magyar KC-390-es katonai szállítórepülőgép. (Forrás: Magyar Honvédség)

Ajánljuk még