Aktuális

Pótlóbusz fog járni a villamos helyett

A Kehi-jelentés cáfolja Karácsonyt és bizonyítja, hogy a Városháza pénzét vették fel a hídpénzbotrányban

Közpénzből készpénzt csináltak a hídpénzbotrány szereplői – így összegezte a Mandiner a kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken közzétett részjelentését. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a Lánchíd felújítására szánt pénzből több mint egymilliárd forint került két jogászhoz, akik az átutalt óriási összegeket rövid időn belül készpénzben felvették.

„Fájhat Karácsony feje: közpénzből készpénzt csináltak a hídpénzbotrány szereplői” – idézték a Mandiner cikkét az M1 Híradóban szombaton. A portál azt írja: hiába próbálta Karácsony Gergely és köre eltolni magától a hídpénzbotrányt, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett részjelentése lerántotta a leplet a baloldal egyik legnagyobb korrupciós botrányáról. A hivatal jelentéséből ugyanis kiderült, milyen úton vándorolhatott a főváros pénze két ügyvéd letéti számlájára.

A BKK-tól az A-Híd Zrt.-hez, onnan egy kft.-n keresztül két ügyvédi letéti számlára, onnan pedig készpénzben ismeretlen helyre – így vándoroltak a pénzek a Lánchíd felújítása kapcsán a Kehi részjelentése szerint.

Kapcsolódó tartalom

Ebben az áll: a hídpénzbotrányban érintett két ügyvéd több alkalommal is nem sokkal azután vettek fel több tíz millió forintnyi készpénzt saját számláikról, miután a fővárosi fenntartású Budapesti Közlekedési Központtól megérkeztek az összegek a hídfelújításon kivitelezőként dolgozó A-Hídhoz.

Hitelből finanszírozták

Az ellenőrzési hivatal egyik fontos megállapítása az is, hogy bár az A-Hídhoz a BKK-tól érkeztek a pénzek, a BKK az összegeket tovább számlázta a Fővárosi Önkormányzatnak, amit a Karácsony Gergely vezette Városháza az Európai Beruházási Banktól felvett hiteléből fedezett.

Vagyis ezek szerint lényegében Karácsonyék hitelt vettek fel a főváros terhére, majd abból csaknem másfél milliárd forintot magánszámlákra játszottak át.

Kapcsolódó tartalom

Karácsony Gergelyt év elején egy brüsszeli útján kérdeztük arról, hogy mi az álláspontja azzal a másfél milliárd forinttal kapcsolatban, aminek lába kélt a Lánchíd felújítása során. A főpolgármester először azt mondta, hogy semmit sem tud a lánchídbotrányról, majd később arról beszélt, hogy nincs összefüggés a fővárosi utalások és a készpénzfelvételek között.

Csakhogy Karácsony Gergely magyarázatát  most a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata megcáfolta.

A részjelentésben ugyanis az áll: már a közbeszerzési eljárás ideje alatt, később pedig a folyamatban lévő beruházás idején több mint másfél milliárd forint vándorolt az A-Híd Zrt. bevételeiből a két ügyvéd letéti számlájára. Onnan pedig vagy még az utalások napján vagy néhány napon belül készpénzben fel is vették az összegeket.

Az említett kft.-hez köthető exjogász tavaly novemberben egy NAV razzia után került letartóztatásba. Ez után robbant ki az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya. Az adóhatóság nyomozói az ügyben már összesen 33 fővárosi helyszínen tartottak házkutatást.

Kapcsolódó tartalom

Újratenderezték

A Lánchíd felújítása – az eredeti tervekhez képest – több milliárd forinttal többe került. Tarlós István idején, 2019-ben már kiírtak egy közbeszerzést a híd felújítására. A végül nyertes A-híd Zrt. akkor 21,8 milliárd forintért vállalta a munkát.

Karácsony Gergelyék azonban egy új közbeszerzést írtak ki, amely során a cég már több mint 5 milliárd forinttal drágábban, és kevesebb műszaki tartalommal vállalta a munkát. Sőt, a baloldali városvezetés a drágulás mellett a hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelte a cégnek járó előleget is, miközben a kötbért megfelezték.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a felújított Lánchíd átadásán a híd budai hídfőjénél 2023. augusztus 4-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még