Aktuális

Többen meghaltak egy helikopter-balesetben

Egészségügyi témában hirdetnek pályázatot civil szervezetek működési támogatására

Százhatvan millió forint keretösszeggel, egészségügyi társadalmi, civil és nonprofit szervezetek működési támogatására hirdet pályázatot a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkársága a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével (BEMOSZ).

A BEMOSZ pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a központi költségvetésből nyújtott támogatás célja a prevenciós szemlélet jobb érvényesülése, valamint a betegegyüttműködés és általában a lakosság egészségtudatosságának javítása.

Kiemelték:

a pályázaton azon – a vonatkozó törvényi előírásoknak megfelelő civil és nonprofit – magyarországi szervezetek indulhatnak, melyeket 2020. december 31. előtt jogerősen bejegyeztek, és folyamatos közhasznú minősítéssel rendelkeznek. A kiírás kizárja a forprofit és az állami vagy önkormányzati fenntartású szervezeteket, intézményeket.

A támogatás előfinanszírozott, vissza nem térítendő, százszázalékos támogatásintenzitással. Azaz nem kell önrész, és a megnyert összeg egészét támogatási előlegként, egy összegben, utólagos beszámolási kötelezettséggel az eredményhirdetést követően megkapják a nyertesek – ismertette a szövetség.

A rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 160 millió forint, az igényelhető minimális támogatás összege 500 ezer forint.

A kiírás értelmében azon szervezetek pályázhatnak, amelyek családok, gyermekek vagy fiatalok egészsége, egészségnevelése, illetve őket érintő prevencióval; a legnagyobb betegségterhet jelentő krónikus nem-fertőző megbetegedésekkel (ún. népbetegségek: daganatos, szív- és érrendszeri, anyagcsere és mozgásszervi, illetve mentális betegségek); ritka betegségben szenvedők segítésével vagy egyéb egészségügyi prevencióval és beteg-, illetve családtámogatással foglalkoznak.

A támogatási kérelem szinte minden „tipikus” betegszervezeti tevékenységre benyújtható – például egészségnevelés és prevenció, betegedukációs programok szervezése, betegtájékoztató kiadványok, felmérések készítése, konferencia szervezése, egészségmegőrző programok, de például honlap létrehozására és fejlesztésére is lehet pályázni.

A támogatási kérelemben foglalt tevékenységeket 2024. január 1. és december 31. közötti időszakban kell elvégezni – tudatta a szövetség.

A támogatási kérelmek elektronikus benyújtásának határideje április 30. A pályázati feltételekkel, tudnivalókkal kapcsolatban a részletes információk a BEMOSZ hivatalos honlapján (www.bemosz.hu) találhatók meg – olvasható a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még