Fontos

Három miniszterrel tér vissza a Kormányinfó

Steiner Attila: Helyben és fenntartható módon előállított energiára van szükségünk

Magyarország nagymértékű energia kitettsége miatt helyben előállított és fenntartható, környezetbarát módon megtermelt energiára van szükségünk – mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára szerdai esztergomi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a kormány azért indította el a zöld nemzeti konzultációt, hogy felmérhesse, a lakosság részéről hol a legnagyobb az igény a zöldenergiára való átállásban és ennek megfelelően indíthasson különböző támogatási programokat.

Az államtitkár szólt arról, hogy az ország az elektromos közlekedés területén tehet jelentős előrelépést, valamint magyar adottságnak számít a geotermikus energia, amelyben sokkal nagyobb lehetőség van, mint amennyit jelenleg kihasználunk.

Steiner Attila emlékezetett arra, hogy a rezsicsökkentést minden nehézség ellenére meg tudták őrizni, illetve felidézte, hogy az emelkedő energiaárak mindenkit takarékos felhasználásra ösztönöztek, így körülbelül 20 százalékkal csökkentt az ország gázfogyasztása.

Kapcsolódó tartalom

Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere elmondta: az elmúlt években számos városi intézményben zajlott energia-megtakarítást eredményező felújítás, így a Dobó Katalin Gimnáziumban, a Kőrösy Kollégiumban, a Féja Géza Közösségi házban és négy óvodában.

Az önkormányzat elkészítette a város napenergia térképét, amely az egyes ingatlanok esetében megmutatja a napelem hatékonyságát, illetve az idén elkezdődik a városi közvilágítás korszerűsítése – ismertette az alpolgármester.

Kiemelt kép: Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még