Időjárás

Kettészakad az ország: mutatjuk, milyen fordulatot tartogat az időjárás

Kettészakad az ország: mutatjuk, milyen fordulatot tartogat az időjárás

| Szerző: hirado.hu
A Dunántúlon viharos széllel jócskán visszaesik a hőmérséklet, keleten viszont marad az áprilisi nyár – írja az idokep.hu.

Szerdán egy hidegfront éri el nyugat-északnyugat felől az országot, amely nem vonul át, hanem itt oszlik majd fel fölöttünk.

Közel 15 fokos kontraszt lehet a nyugati és keleti tájak között

A front a Dunántúlra erős, viharos széllel tör be, a legerősebb széllökések sebessége a 70-80 kilométer/órát is elérheti. A hőmérséklet visszaesik, délután csak 13-20 fok várható, a leghűvösebb északnyugaton lesz. A Dunától keletre viszont 21-28 fokig melegszik a levegő, a 27-28 fokot a Tiszántúlon fogja elérni a hőmérséklet. Vagyis nagyjából 15 fokos kontraszt jöhet létre az országon belül.

Kapcsolódó tartalom

Mint a Hungaromet oldala írja, az elmúlt tíz napban több olyan időjárási front is érintette hazánkat, melyekből a Dunántúlon vagy az északi országrészben számottevő, 10-30 mm csapadék hullott, az Alföldön azonban nagy területen 5 mm sem esett.

Szerdán előrejelzésük szerint előfordulhatnak gyenge záporok, de számottevő csapadék egész héten nem várható. A levélnedvesség-tartam így alacsony marad, ugyanakkor a talajok tovább száradnak, ami az Alföldön jelent egyre növekvő problémát.

A szerdai lehűlés után ismét napról-napra erősödik a felmelegedés, vasárnap már újra nyár lehet 25-30 fokos maximumokkal.

Ajánljuk még