Aktuális

Bajnokok Ligája: Revansot vehet egymáson a Barcelona és a PSG

A többség tisztában van a káros hatásokkal, mégis fogyasztja – a parlament elé kerül az energiaitalok kiskorúaknak eladását tiltó törvényjavaslat

| Szerző: hirado.hu
Szerdán kezdi tárgyalni az Országgyűlés azt a KDNP-s javaslatot, amelynek alapján betilthatják az energiaitalok vásárlását és fogyasztását a kiskorúak számára. Az erről szóló törvényjavaslatot múlt héten nyújtották be az Országgyűlésnek. A szigorítást azzal indokolják, hogy aggasztó méreteket öltött a fiatalok energiaital-fogyasztása. Szakértők szerint ráadásul a túlzott fogyasztás veszélyes is lehet.

Szisszen a szénsav a fémdoboz kibontásakor. A gimnazista fiatalok energiaitallal frissítették fel magukat Békéscsabán. Egyikük azt mondta: van, hogy két energiaitalt is megiszik naponta.

A legtöbb fiatal tisztában van vele, hogy az energiaitaloknak lehetnek káros hatásai.

Többen maguk is támogatják a szigorítást, de nem 18 éves kornál húznák meg a határt.

Kapcsolódó tartalom

A boltok többsége sokféle energiaitalt forgalmaz.

A legtöbb üzletben naponta többször is újra töltik a hűtőket.

„Napi szinten jól fogy. Tizenéves korosztálytól az idősebb korosztályig mindenki viszi, akár reggel is valaki már kávé helyett, vagy esténként esetleg buli előtt” – sorolta Karvalics Barbara, a Kertvárosi Csemege tulajdonosa.

Kapcsolódó tartalom

Az M1-nek nyilatkozó kardiológus szerint

nem az a baj, ha valaki néha megiszik egy-egy doboz energiaitalt vizsga előtt, hanem az, ha a fiatalok túladagolják ezeket az italokat.

„Alvászavarokat okoz, másodsorban pedig a borzasztó nagy cukortartalomnál fogva a már amúgy is magas BMI-vel, tehát magas testsúllyal rendelkező gyermekkori populációban még nagyobb testsúlyt fog előidézni, és a korai magas vérnyomás betegséget el fogja indítani” – részletezte Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Szent Ferenc Kórház, főigazgatója.

A KDNP két képviselője, Nacsa Lőrinc és Hollik István nyújtott be törvényjavaslatot azért, hogy – a dohánytermékekhez hasonlóan –

csak 18 év felett lehessen energiaitalt vásárolni.

A kezdeményezés mellé beállt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is.

„Az országos adatok alapján az energiaitalok miatti rosszullétekkel érintettek 74 százaléka 18 év alatti fiatal, főként a 15-16 évesek”– mondta Halmay Gábor, az IKSZ ügyvezető alelnöke.

Kapcsolódó tartalom

A KDNP közösségi oldalán hétfőn azt írta: minden ötödik 10-14 év közti gyerek fogyaszt rendszeresen energiaitalt reggelire, ami szerintük magas egészségügyi kockázatot jelent.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még