Aktuális

Itt követheti élőben a teljes napfogyatkozást!

Orbán Viktor: A pedofiloknak börtönben a helyük!

Többszörösére növeltük 2010 óta a börtönben lévő pedofilok számát – mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben, a DK-s Arató Gergely kérdésére. Orbán Viktor válaszában hangsúlyozta, hogy amíg 2010-ben, amikor átvették a kormányzást a baloldaltól 81 pedofil bűnöző volt börtönben, most pedig 663-an vannak.

A miniszterelnök az Országgyűlésben hétfőn elmondta: a kormány a kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele, és ezután sem fog. Ugyanakkor a kormány feladata kizárni annak a lehetőségét, hogy pedofil bűncselekmények elkövetői és segítői bármilyen enyhítést vagy kegyelmet kaphassanak.

„A pedofiloknak és a pedofilokat segítő személyeknek börtönben van a helyük. Mint ahogy a mi kormányunk időszakában, az önök kormányzásához képest többszörösére is növeltük a letartóztatott, és börtönben lévő pedofilok számát” – hangoztatta ma a parlamentben a kormányfő.

A pedofiloknak börtönben a helyük!

– írta az ügyben közösségi oldalán a miniszterelnök.

Mint ismert Orbán Viktor miniszterelnök még Novák Katalin köztársasági elnök lemondása előtt jelentette be, hogy alkotmánymódosítást kezdeményez, hogy többé ne kaphassanak elnöki kegyelmet azok, akik kiskorú gyermekek sérelmére követettek el bűncselekményt.

Kapcsolódó tartalom

„A magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni” – hangsúlyozta későbbi évértékelőjében a miniszterelnök. Orbán Viktor akkor bejelentette: a gyermekek védelmét hivatott szabályozást az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig átfésüli és kiegészíti a kormány.

A gyermekvédelem ügye első körben 2021 nyarán került előtérbe, amikor a kormány elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, amelyet a kezdetektől fogva nemcsak a hazai baloldal vett össztűz alá, de később az is bebizonyosodott, hogy Brüsszelben emiatt tartották vissza a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat. Minderről Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszélt.

„Ursula von der Leyen elismerte: Brüsszel az LMBTQ-jogok és a migráció miatt tartja vissza a Magyarországnak járó uniós pénzek jelentős részét” – írta erről Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-oldalán szerdán.

Fotó: Shuterstock

A gyermekvédelmi törvénynek köszöhteően szigorúbb lett a pedofil bűncselekmények büntetése, szigorúbbak lettek az elévülés és a feltételes szabadlábra helyezés szabályai, kibővült a pedofil bűnelkövetőkre vonatkozó foglalkoztatási tilalom.

A törvénycsomag emellett az óvodai, iskolai szexuális felvilágosítás szabályozásán is változtatott: azaz a felvilágosítás nem irányulhatott többé a nemváltoztatás, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére. A szigorításoknak része lett az is, hogy tilos olyan reklámot, valamint pornográf tartalmat 18 éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti.

A kormány 2022 elejétől mindezt kibővítette az úgynevezett pedofil-nyilvántartással, amelynek értelmében a szülők egy honlapon ellenőrizhették, hogy a gyermekekkel foglalkozó tanárok, edzők esetében felmerült-e bűntett az érintett témában.

Most ezt a törvénycsomagot szigorítja tovább a kabinet azzal, hogy – a kegyelmi ügy kirobbanása után – a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek kinevezési kritériumai közé sorolta azt, hogy a kinevezés előtt pszichológiai alkalmassági vizsgálat, kiterjesztett megbízhatósági vizsgálat és környezettanulmány is rendelkezésre álljon az illetőről.

Kapcsolódó tartalom

A tavaszi ülésszak alatt várhatóan több ponton is szigorítják még a törvényt: például azzal, hogy 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülhetnek el, az illetőket nem lehet szabadlábra helyezni, és nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt sem.

Ajánljuk még