Aktuális

Hajtóvadászat! Szökésben a férfi, aki hátba szúrt egy utast a metrón

Befejeződött a nyomozás a hamis védettségi igazolásokat kiállító orvos ügyében

Befejeződött a nyomozás a hamis Covid-igazolásokat kiállító fővárosi háziorvos és társai ügyében, a nőt 40 rendbeli vesztegetés elfogadásával, valamint felbujtóként 36 rendbeli védettségi igazolással való visszaéléssel gyanúsítják – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, hogy a rendőrség – a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján – bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása, vesztegetés, továbbá védettségi igazolással való visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozást a 62 éves háziorvos, az asszisztense és társaik ellen.

Kapcsolódó tartalom

A tájékoztatás szerint 2021-ben az asszisztens az orvos tudtával 36 ember esetében valótlanul rögzítette a Covid-19 védőoltás felvételét az egészségügyi informatikai rendszerben. A páciensek valójában nem kaptak oltást, azért fizettek fejenként legalább 10 ezer forintot, hogy így jogtalanul jussanak védettségi igazolványhoz. A kapott pénzt a doktornő és asszisztense elosztotta.

Az ügyfelek többnyire nem a háziorvos praxisába tartoztak, őket egy közvetítő szervezte be, szintén anyagi ellenszolgáltatásért.

Az is előfordult, hogy az egészségügyi dolgozó azért fogadott el vesztegetési pénzt, hogy az oltást valóban felvevő személyek az általuk kiválasztott vakcinát kapják. Máskor egészséges embert vettek betegállományba, vagy meghamisították az oltási rendszerben, hogy a páciens valójában milyen vakcinát vett fel, amiért szintén pár ezer forintot fogadtak el – ismertette a rendőrség.

Kapcsolódó tartalom

A 47 éves asszisztenst és a 44 éves fő közvetítőt szintén több rendbeli vesztegetés elfogadása és védettségi igazolással való visszaélés megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A páciensekkel szemben vesztegetés, egy további közvetítővel szemben pedig bűnsegédként elkövetett vesztegetés miatt folyt a nyomozás. Az eljárás során valamennyi gyanúsított szabadlábon védekezhetett.

A BRFK az iratokat vádemelési javaslattal küldi meg az ügyészségre – olvasható a közleményben.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még