Baleset

Súlyos buszbaleset történt egy kelet-szlovákiai településen

Új otthonfelújítási programot hirdet a kormány az energiatakarékosság jegyében

108 milliárd forint keretösszegből valósulhat meg az az otthonfelújítási program, ami az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését célozza. Nemcsak hőszigetelésre, hanem a nyílászárók és gázkazánok cseréjére, valamint a melegvíz-rendszer felújítására is igénybe lehet venni a támogatást, egymillió forintos önerővel. A tervek szerint június elejétől lehet pályázni.

Tavaly október elején már füstöltek a kémények, korán jött a hideg. Sok család azzal csökkentette gázfogyasztását, hogy fával tüzelt.

A következő fűtési szezonban sok családi házban válhat hatékonyabbá a fűtés, a kormány ugyanis otthonfelújítási programot hirdetett az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. Ez nemcsak hőszigetelésre és a nyílászárók cseréjére ad lehetőséget, de a régebbi gázkazánokat is korszerű berendezésekre lehet cserélni.

Hozzávetőleg 2,2 millió olyan ingatlan van, amire igénybe lehet venni a támogatást.

A programmal az ország energiaszuverenitását növelné a kormány. Bár Magyarország gázellátása folyamatos és biztonságos, az orosz–ukrán háború rávilágított arra, hogy csökkenteni kell a gázfelhasználást.

„1990 előtt épült családi házaknak az energiakorszerűsítésére lehet igénybe venni ezt a támogatási programot. Nagyon fontos, hogy olyan ingatlanokról beszélünk, amelyek a vezetékes földgázhálózathoz vannak csatlakoztatva, és életvitelszerűen a tulajdonos ott lakik, a családi házban viszont lehet egy vagy több lakás is, de az a lényeg, hogy családi ház legyen, ugyanis itt lehet a legnagyobb energiamegtakarításokat elérni” – hangoztatta Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A beruházás teljes költségvetése legfeljebb hétmillió forint lehet. Egymillió forint önerőt kell biztosítani, a fennmaradó hatmillió forint pedig kamatmentes hitelből és vissza nem térítendő támogatásból áll. Ennek az aránya járásonként változhat. Azokban a járásokban, ahol az átlagjövedelem alacsony, ott nagyobb a vissza nem térítendő támogatás összege, vagyis kevesebb hitelt kell felvenni.

A Híradónak nyilatkozó szakértő azt emelte ki, hogy a felújítás után igazolni kell, hogy 30 százalékos energiamegtakarítást értek el.

Kapcsolódó tartalom

Sándorfi Balázs, a Bankmonitor ügyvezetője szerint a korábbi felújítási támogatás, támogatott hitel rendkívül széles körben igénybe vehető volt akár kerten belüli rendezéshez, teraszépítéshez, burkoláshoz, a mostani program pedig kifejezetten energiahatékonysági felújításhoz érhető el, és legalább 30 százalékos energiahatékonyság-javulást kell felmutatni az ingatlan tulajdonosának.

Az otthonfelújítási program a magyar építőipar fellendítését is szolgálja.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége az MTI-hez eljuttatott közleményében azt emelte ki, hogy a program 200 milliárd forint nagyságrendű építési feladatot hoz, ezzel pedig 30 ezer lakás felújítása valósulhat meg.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még