Baleset

Elaludt a kamion sofőrje, 14-en meghaltak

Pozitív hatással lesz az építőiparra az új otthonfelújítási program piaci szereplők szerint

Az új otthonfelújítási program, amely mintegy 30 ezer ingatlan energiamegtakarítást szolgáló felújítására ad lehetőséget, pozitív hatást gyakorol az építőiparra, különösen a kis- és középvállalkozások számára kedvező – közölték piaci szereplők pénteken.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) azt közölte, hogy – 108 milliárd forintos keretösszegű – támogatási program idén mintegy 30 000 lakás igényes, energiamegtakarítást szolgáló felújítására ad lehetőséget, és mintegy 200 milliárd forint nagyságrendű építési feladatot generál, elsősorban a mikro- és kisvállalkozások számára. Hangsúlyozták, hogy a felújításokhoz szükséges magyarországi gyártású építési termékek és tervezői-kivitelezői kapacitás rendelkezésre áll.

A közleményben Koji László, az ÉVOSZ elnöke kifejtette, hogy

a támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már a 2024-es őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

Juhász Attila, az Újház Zrt, és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke az MTI-nek eljutatott kommentárjában rámutatott, a magyar építőipar nagyon várta már ezt a támogatási formát, mert ez teszi teljessé a csok plusz és a napelemprogram kínálatát. Az építőiparban tevékenykedő legtöbb kis- és középvállalkozást pozitívan érintheti a lehetőség, amelyet várhatóan sokan fognak igénybe venni, hiszen a lakosság körében sok az elhalasztott építkezés és felújítás.

A Mapei Kft. az MTI-nek küldött közleményében az új támogatást azért is nevezte előremutatónak, mert az, ahogy írták hosszú távú gazdasági előnyöket kínál a rezsiköltségek jelentős csökkentésével. Az energiamegtakarítás mint támogatási feltétel arra ösztönzi a lakosságot és a szakembereket, hogy minél hatékonyabb megoldásokat válasszanak – jegyezték meg. További pozitívum, hogy a támogatás mértékének a lakóhely és jövedelem szerinti differenciálása lehetővé teszi, hogy az alacsonyabb jövedelmű családok is hozzáférjenek a programhoz – tették hozzá.

Kapcsolódó tartalom

A közleményben Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője kifejtette, a támogatással generált kereslet serkenti az ágazat növekedését, és ez lehet az a „lökés”, ami még hiányzott az építőiparnak a bővüléshez.

Az ingatlan.com és a money.hu összeállításában Korponai Levente, a money.hu vezetője kifejtette, a program kamatmentes hitelével 4,8-6,8 millió forint kamat- és hitelvisszafizetést is spórolhatnak az energetikai korszerűsítésben gondolkodó ingatlantulajdonosok a piaci alapú hitelekhez képest. Ráadásul a legalább 30 százalékos energetikai hatékonyság javulás miatti rezsicsökkenéssel akár 10 millió forintot is spórolhatnak egy évtized alatt a tulajdonosok – tette hozzá.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a felújított ingatlanok értékénék emelkedésére hívta fel a figyelmet. Példaként említette, hogy az ingatlan.com adatai alapján a fővárosban idén eladott közepes állapotú és felújítandó házak átlagos négyzetméterára 677 ezer, a felújítottaké 719 ezer forint volt. A vármegyeszékhelyeken pedig a korszerűsítendőkre jellemző 389 ezer forinttal szemben a jó állapotúaknál majdnem 530 ezer forint volt az átlagár.

A VELUX cégcsoport az MTI-nek eljutatott közleményében jelezte, hogy az új otthonfelújítási támogatási program sokakat motiválhat, ugyanis a cégcsoport 971 ember megkérdezésével készített reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyarok csaknem fele már a következő 12 hónapban korszerűsítené otthonát, 24 százalékuk pedig konkrét tervekkel is rendelkezik a felújításhoz.

A tetőablakgyártó vállalat felmérése szerint a felújítási projekt megkezdésében a magyarok 66 százaléka számára a legnagyobb akadályt az anyagi korlátok jelentik, a válaszadók 23 százaléka pedig attól is tart, hogy a korszerűsítéssel túllépheti a költségvetési keretét. A támogatott hitelek, illetve a hitel egy részének elengedése azonban fontos ösztönző lehet a felújítási munkák megkezdéséhez – írták.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) az MTI-nek pénteken eljuttatott kommentárjában műszaki-beruházási szempontból kedvezőnek tekintik, hogy számos javaslatuk beépült a tervezetbe, például a komplex korszerűsítésre törekvés, a támogatásintenzitások aránya illetve az, hogy legyen elvárt energiafogyasztás-csökkenés a beruházást követően. A tavalyi, az összes hazai építőanyag gyártót érintő jelentős forgalomcsökkenés után nagy szükség van az energetikai felújítási programra, amely számos építési terméket igényel – tette hozzá.

Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója az MTI-nek pénteken küldött kommentárjában jelezte, az új lakossági épületenergetikai korszerűsítést támogató programnak köszönhetően azok a családiházak értékelődnek fel az ingatlanpiacon, amelyek a rezsiválság következtében veszítettek reálértékükből vagy jóval nehezebben voltak értékesíthetőek. Az elmúlt időszakban az érintett ingatlanokat a tulajdonosaik 47 százalékkal olcsóbban tudták csak értékesíteni a korszerűbb, ezredfordulón épült társaiknál.

Kiemelte, a programnak köszönhetően további fellendülésre számít a használt házak piacán, ami az árakra is hatással lehet, elsősorban a nagyvárosi agglomerációkban. Ezzel a lehetőséggel a korszerűtlen ingatlanok ismét piacképessé válhatnak.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még