Baleset

Elaludt a kamion sofőrje, 14-en meghaltak

Az NMHH új képzése segíti a fiatalok médiatudatosságát

Közös felnőttképzési programot indít a digitális médiaértés támogatására, a fiatalok médiatudatosságának elősegítésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a váci székhelyű Apor Vilmos Katolikus Főiskola – közölte Kis Norbert József programvezető a kezdeményezés pénteki ünnepélyes megnyitóján Budapesten.

Kis Norbert József elmondta: egy éve készülnek az Újmédia pedagógiai felnőttképzési program elindítására, amely „arról fog szólni, hogy jobban értsük az ember és az új médiatér kapcsolatát”.

„Ilyen képzés nem volt még Magyarországon” – hangsúlyozta, hozzátéve: a késői z-generáció, valamint az alfa generáció gyors és drámai változáson megy át, döntően az internet, az okoseszközök, a közösségi média hatására.

Másként kell tanítani, nevelni, mint korábban – hívta fel a figyelmet, majd megjegyezte, hogy a hagyományos értékekhez továbbra is ragaszkodni kell a nevelésben.

A programvezető úgy fogalmazott: a digitális térben is meg kell tanulni mértéket, rendet tartani, egyensúlyt keresni. Rámutatott továbbá, hogy egyre fontosabb lesz odafigyelni a fiatalok érzelmi fejlődésére, és „nem szabad belekényelmesedni a mesterséges intelligencia használatába”.

Kiemelte: a szülők döntő része passzív a digitális nevelésben, nem tud megküzdeni ezzel a feladattal. Ezért is van szükség az NMHH Net-Coach programja keretében induló felnőttképzésre, amelynek fő célja a közösségépítés – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Hozzátette: a tanácsadói közösség munkájának célja a gyermekek és a fiatalok médiatudatosságának előmozdítása, védelmük elősegítése és támogatása az online térben. A Net-Coach illeszkedik az NMHH más médiaértési, gyermekvédelmi programjaihoz (például Mobil a családom, Bűvösvölgy) – jegyezte meg Kis Norbert József.

Kitért arra is, hogy 300 jelentkezőből 30 szakembert vettek fel a most induló képzésre, amelyre a többi között a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás, a pszichológia és a médiakommunikáció területén dolgozókat, pedagógusokat és hallgatókat várnak.

Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora arról beszélt, hogy olyan korszakba léptünk, amikor interaktív kapcsolatban vagyunk a médiával és „alternatív valóságok között élünk”. Úgy fogalmazott:

ma két univerzum létezik, és nem egyszerűen kommunikálunk a digitális világban, hanem „képesek vagyunk itt is és ott is lenni”.

Mint mondta, elmosódik a határ az ember alkotta és a természeti világ között, ez pedig új kihívást jelent. „Nem a világvége, nem armageddon, de dráma” – állapította meg a rektor, aki köszönetet mondott az NMHH-nak, amiért foglalkozik ezzel a problémával.

Gloviczki Zoltán közölte: a médiatudatosságot célzó képzésnek a váci főiskola fog otthont adni. „Megvan ennek a bája, hogy Magyarország egyik legnagyobb központi hatósága és egyik legkisebb felsőoktatási intézménye együtt tervezte meg és együtt hajtja végre ezt a programot” – fűzte hozzá.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még