Aktuális

Ma két csapat bejut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe

Az elemző szerint Magyar Péter mozgalma nem kormányváltó, hanem ellenzékváltó hangulatot jelez

Magyar Péter ugyanazon a baloldali beavatási ceremónián megy át, amin az elmúlt 14 évben mindenki – fogalmazott az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója a Kossuth Rádióban. Tóth Erik szerint Magyar Péter formálódó mozgalma ellenzékváltó hangulatot idéz. Közben kiderült Magyar Péter egy friss interjújából, hogy úgy tűnik, változtatna a szervezete finanszírozásán. Az Origo szerint feltűnhet a háttérben Márki-Zay Péter, akin keresztül dollárok is gurulhatnak Magyar Péter mozgalmához.

A magát legújabban csak jogászként vagy közszereplőként leíró Magyar Péter az M1 kérdésére korábban arról beszélt, hogy részben saját pénzéből, részben pedig adományokból szervezte meg kormányellenes tüntetését március 15-én.

Azt azonban határozottan cáfolta, hogy külföldről is érkezett volna hozzá támogatás.

Kapcsolódó tartalom

Magyar Péter három hét leforgása alatt azonban már más kommunikációt visz. A Heti Válasz csütörtöki podcastjében ugyanis nyíltan arról beszélt: a szombati megmozdulásuk több tízmillió forintba kerülhet.

A szigorú szabályozás miatt azonban pártként külföldről már nem kaphatnak támogatást, ezért Magyarék újfent a korábban bevált baloldali formációval, az egyesülettel próbálnak adományokhoz jutni, amit megfogalmazása szerint „kis- és nagyemberektől is elfogadnak majd”.

„De nyilván ezeket mi be fogjuk tartani, nem fogunk elfogadni külföldről meg céges finanszírozásokat a pártnál…, az egyesületnél, nyilván más szabályok vannak, és oda várjuk majd a támogatásokat. Ez azért egy több tízmilliós nagyságrend, egy ilyen rendezvénynek a megszervezése…” – hangsúlyozta Magyar.

Önkéntes mikroadományokról beszéltek korábban a baloldali politikusok is, amikor arról kérdezték őket, miből finanszírozták a kampányukat. Később kiderült, hogy ez nem igaz.

A baloldal kampányfinanszírozását ellenőrző titkosszolgálati vizsgálat szerint ugyanis összesen több mint négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldalhoz a guruló dollárok néven elhíresült botrányban.

Kapcsolódó tartalom

Az Origo Magyar Péter egy héttel ezelőtti megmozdulásával kapcsolatban azt írta: Márki-Zay Péter szervezi Magyar tüntetéseit. A lap szerint ez egy e-mailből derült ki, amiben a bukott miniszterelnök-jelölt azt írta: „A Mindenki Magyarországa közössége egyetért a tüntetés céljával, ezért arra kérjük és buzdítjuk a közösségünk tagjait és szimpatizánsait, hogy legyenek ott a kedd esti tüntetésen.”

Az Origo hozzátette: „Mivel a dollárbaloldal Márki-Zay mozgalmán keresztül kapja az amerikai pénzeket, így nagyon valószínű, hogy ebből is finanszírozzák” Magyar Péter kampányát.

„Magyar Péter formálódó mozgalma nem kormányváltó, hanem egyértelműen ellenzékváltó hangulatot idéz” – fogalmazott Tóth Erik a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója hozzátette: nem véletlen, hogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd hirtelen választási szövetségre léptek egymással, ugyanis részben így akarják megakadályozni azt, hogy az eddig felépített szavazóbázisuk szétforgácsolódjon.

Kapcsolódó tartalom

„Március elejétől fogva Magyar Péter semmi mást nem csinált, mint kormánykritikus, kormányellenes, kormánybuktató üzenetekkel operált. Tehát ő már akkor kijelölte azt az utat, amit szeretne bejárni, egyértelmű az ő célkitűzése. Baloldali politikai tömböt és baloldali szavazókat szeretne megszólítani” – fogalmazott Tóth Erik.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint Magyar Péter és a mögöttes szereplők most abban bíznak, hogy a baloldalon még megmaradt kis pártoktól szavazatokat tudnak majd elvenni, ugyanis a jelenleg folytatott destruktív politikájuk nem lesz elegendő arra, hogy az európai parlamenti választásokon mandátumhoz jussanak.

Ajánljuk még