Aktuális

Botswana megfenyegette Berlint: 20 ezer elefántot küldenének Németországba

További szigorítások jönnek a gyermekvédelmi rendszerben

További szigorítások várhatók a gyermekvédelmi rendszerben. A gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy az első változás a gyermekvédelemben dolgozó vezetők kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálata volt. Közben tart még az év elején elrendelt rendkívüli hatósági ellenőrzés is az ország több mint félezer gyermekvédelmi intézményében.

Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik, a gyermek abszolút, teljes körű védelmet élvez – mondta február végén Orbán Viktor a parlamentben.

A miniszterelnök akkor hangsúlyozta:

a gyermekek ellen bűncselekményt elkövetőket meg kell büntetni, nincs kegyelem, a jogszabályoknak pedig garantálniuk kell, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

A parlament tavaszi ülésszaka során benyújtandó törvénycsomag megerősíti a gyermekvédelmi rendszert, de adott esetben további szigorítások is várhatók a területen – mutatott rá a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Kapcsolódó tartalom

Már javában zajlanak azok a soron kívüli hatósági vizsgálatok a gyermekotthonokban, amelyek a bántalmazási esetekre irányulnak. Vizsgálják többek között a megtett feljelentéseket, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítséget, valamint a panaszkezelési gyakorlatot is.

Az ellenőrzés több mint 500 intézményt érint. A gyermekotthonok hatósági vizsgálata április végéig tart.

Március elsején jelent meg az első jogszabályi változás, a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálat a gyermekvédelemben dolgozó vezetőknek

– melyben egyebek mellett a szexuális devianciát, a függőségeket, a stressztűrő és konfliktuskezelő képességeket, és az egyéni lelki kiegyensúlyozottságot is vizsgálják a szakemberek.

23 ezer gyermek él jelenleg a gyermekvédelem rendszerében Magyarországon. A törvénymódosítás célja, hogy azokat a gyermekeket, akiket az a trauma ért, hogy a saját, vér szerinti családjukban nem nevelkedhetnek, megvédjék – mondta Fülöp Attila az M1-en.

Kapcsolódó tartalom

„A 2018-ban bevezetett eljárásrend-protokoll, ami gyermekbántalmazás esetén tesz kötelezettségeket, előírásokat a fenntartónak. Ennek a betartásának az ellenőrzése zajlik éppen, hogy minden esetben ilyenkor megtörtént-e a bejelentés, a feljelentés. Egyébként több száz esetben ez meg is történt, hogy amikor megtörténik egy bántalmazás, akkor a gyermekkel, a fiatallal kapcsolatban milyen segítésnyújtás zajlik. Pont azért, hogy levonjuk a következtetéseket, ha kell, akkor ezen a protokollon pedig tovább szigorítsunk a jövőben” – fogalmazott  a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Fülöp Attila kiemelte: a gyermekvédelmi törvénynek nemcsak a passzusai, de a törvény mögötti támogatás is fontos.

Míg a szociális és gyermekvédelmi területre 2010-ben 325 milliárd forint jutott, idénre ez az összeg a négyszeresére, 1463 milliárd forintra nőtt. Csak a gyermekvédelmi intézményekre 40 milliárd forint helyett 127 milliárd forint jut.

A baloldal valóban inkább heccszerető és nem rendszerető – ezt már a baloldalról mondta az államtitkár. Fülöp Attila szerint a baloldal egyszer sem támogatta a kormánypártok gyermekvédelmi javaslatait, és nem szavazta meg a pedofil bűnelkövetőkre vonatkozó szigorításokat sem.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: Shutterstock)

Ajánljuk még