Aktuális

Eladó az Elvarázsolt kastély! Lessen be a lenyűgöző épületbe

Új városközpont épülhet Budapesten – több fontos területen juthat komoly lehetőségekhez a főváros

| Szerző: hirado.hu
Benyújtotta a kormány a parlamentnek azt a szerződéstervezetet, ami alapján egy új városközpont jöhet létre Budapesten. A Rákosrendező vasútállomás környékén a tervek szerint mintegy 5 milliárd euró értékben lakásokat és irodaházakat építenek, közparkot alakítanak ki és fejlesztik a közösségi közlekedést. A kormány szerint az új városnegyed turisztikai, gazdasági és üzleti területen is új lehetőségeket jelent a fővárosnak.

A hosszú hétvégén sok turista érkezett Budapestre, hogy felfedezzék a főváros és egyben az ország világhírű turisztikai látványosságát, a Hősök terét. Innen párszáz méterre azonban ennél jóval lehangolóbb a látvány, amit nem érdemes fotókon megörökíteni.

A Rákosrendező vasútállomás környéke ugyanis tele van szeméttel. Építési törmelék és elektronikai hulladék jelzi, hogy sokan még mindig szemétlerakónak használják ezt a területet.

Lázár János építési és közlekedési miniszter tavaly decemberben jelentette be, hogy magántőke bevonásával nagyszabású fejlesztést valósítanak meg, ami egy új városközpontot jelent lakásokkal, irodaházakkal és közparkkal.

Kapcsolódó tartalom

Márciusban pedig az erről szóló megállapodást is aláírták Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között.

Ennek keretében 5 milliárd euróból valósulhat meg a beruházás az egyik legjelentősebb nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat közreműködésével.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor arról beszélt, hogy az új városnegyed turisztikai, gazdasági és üzleti területen is új lehetőségeket jelent a fővárosnak.

Ez a nagy városfejlesztési beruházás új minőséget ad Budapest és az ország életének is, és Budapest felkerül arra a globális térképre, amelyen azok a városok szerepelnek, ahol nagy, sőt, hatalmas ingatlanfejlesztési és modernizációs beruházásokat hajtanak végre” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Budapest baloldali vezetése már a tervek első hírei után ellenezte a beruházást, Karácsony Gergely be is jelentette, hogy áprilisban elindítják az úgynevezett második lakógyűlést, amiben kikérik a fővárosiak véleményét a tervekről.

Lázár János építési és közlekedési miniszter közösségi oldalára töltött fel egy videót, amiben arról beszél, hogy eddig nem zavarta a főváros vezetését, hogy Budapest központját elárasztotta a szemét, azt viszont ellenzik, hogy a kormány tenni akar ez ellen. A fejlesztés első lépéseként 170 ezer köbméter építési hulladékot szállítanak el innen.

Mégiscsak felháborító, hogy többszázezer köbméternyi szemét van felhalmozva Budapest közepén, és ez a területileg illetékes polgármestereket és a főpolgármestert abszolút nem zavarja” – mondta Lázár János.

A kormány csütörtökön az Országgyűlés elé terjesztette a 130 hektáros terület fejlesztését szolgáló államközi szerződés tervezetét. Az Építési és Közlekedési Minisztérium közleménye megerősíti, hogy 5 milliárd euró értékben új városközpont jöhet létre, lakóingatlanokkal, bevásárlóközpontokkal, közösségi terekkel és közparkokkal. A közlemény arra is kitér, hogy a világszínvonalú ingatlanfejlesztés a nemzeti érdekekkel összhangban, Budapest, illetve a budapestiek javára valósulhat meg.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Lázár János építési és közlekedési miniszter (balra ) beszél a Rákosrendező pályaudvar területére tervezett, 130 hektáros új városközpontról. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ajánljuk még