Baleset

Videón, ahogy turistabusz ütközött villamossal Budapesten

Locsolkodás, hímes tojás! Régi képekkel idézzük fel a régi idők húsvéti locsolkodásait

| Szerző: hirado.hu
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az ünnepek ünnepe (sollemnitas sollemnitatum). A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A húsvétvasárnapi szertartásnak része a húsvéti ételek (bárányhús vagy sonka, kalács, tojás, bor) megáldása. Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolkodás és ennek jutalmául a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A tojás a belőle kikelő madárral Jézus újjászületését jelképezi. A locsolkodó vers és a kölnivel locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl képzete is. A Nemzeti Archívum segítségével idézzük fel a régi idők húsvétjainak hangulatát.
A húsvéti népszokásokhoz hűen a legények húsvéthétfőn vödörből zúdítják a vizet a lányokra 1957. április 14-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Húsvéthétfőn szépen festett tojásokat kapnak a locsolkodó legények a lányoktól a húsvéti népszokásoknak megfelelően 1957. április 14-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Egy legény kölnivízzel locsolkodik 1962. április 23-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Egy fiú meglocsolja a család legkisebb lányát 1965. április 19-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Egy fiatalember meglocsolja a népviseletbe öltözött lányokat húsvéthétfőn 1965. április 19-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Kalocsai népviseletbe öltözött lányt vízzel locsolnak meg a fiúk 1959-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Férfiak vízzel locsolják a népviseletbe öltözött asszonyt húsvétkor 1959. március 31-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Egy kisfiú széken állva kölnit tölt egy kisüvegbe a húsvéti locsolásra készülve 1957. április 18-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Kölnit vásárol két férfi a húsvéti locsoláshoz egy illatszerboltban 1961 márciusában (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Egy legényt fog le két lány húsvét keddjén miközben társuk a település hagyományait követve meglocsolja egy vödör kútvízzel 1961-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Az első locsoló. A kép készítésének időpontja 1955. április 10. (Fotó: Nemzeti Fotótár)
A népszokás szerint húsvéthétfőn a legények vödör vízzel locsolják a lányokat. A fénykép készítésének pontos dátuma: 1955. április 10. (Fotó: Nemzeti Fotótár)
A kútból húzott vízzel locsolják a menekülő leányokat a hollókői legények húsvéthétfőn, 1960. április 18-án (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Népviseletbe öltözött lányokat vödörnyi vizekkel locsolnak az udvaron 1978 húsvét hétfőjén (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Népviseletbe öltözött lányokat vödörnyi vizekkel locsolnak az utcán húsvéthétfőjén. A fénykép készítésének időpontja 1978. március 27. (Fotó: Nemzeti Fotótár)
1980. április 7-én készített fénykép népviseletbe öltözött húsvéti locsolkodókról (Fotó: Nemzeti Fotótár)
1980-ban készült kép locsolkodó fiatalokról (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Vödörből készül lelocsolni egy legény a két társa által kézen fogott leányokat húsvétkor. A kép készítésének ideje 1959. március 25. (Fotó: Nemzeti Fotótár)
A lányok ünnepi népviseletben várják a locsolókat húsvét ünnepén Hollókőn 1960. április 19-én (Fotó: Nemzeti Fotótár)
Háza udvarán a házigazda szódavizet, egy lány pedig kancsóból bort önt a húsvéti locsolkodásra érkezett fiatal fiúk poharába 1962-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ajánljuk még