Aktuális

Megműtik az izraeli miniszterelnököt

Megható sorokkal búcsúztak Tordy Gézától

Elhunyt Tordy Géza, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Pályáját Kaposváron kezdte, majd Szegeden is játszott. Később tagja volt a Vígszínház és a Madách Színház társulatának is. Számtalan kiváló alakítás fűződik a nevéhez a színpadon és a filmvásznon egyránt. Nemcsak játszott, rendezett is. Tordy Géza 85 évet élt.

A Tenkes kapitánya jólelkű vándordiákja, vagy az igaz magyar huszár, Bódog Szilveszter egy személyben. Tordy Géza már 18 évesen kamera előtt, 21 évesen pedig a Magyar Néphadsereg Színháza, a mai Vígszínház színpadán állt.

Vannak nagyon kedves munkák, amik később részsikerek, amik furcsamódon elveztenek ahhoz, hogy valami egyszer csak úgy elsüljön. Én ezt úgy szoktam nevezni, hogy úgy állnak a csillagok, amikor a csillagok olyan szépen állnak, akkor születik meg valami” – mondta korábban Tordy Géza, aki a közönség egyik kedvenceként színházban, filmen és a televízióban is kiemelkedő alakításokat nyújtott.

De Don-Corleoneként Marlon Brando, vagy Robin Williams, Robert De Niro és Anthony Hopkins magyar hangjaként is sokan szerették.

Mélyen tisztelte kollégáit és a színház világát, amelyről mindig alázattal beszélt.

Sokszor beszélt arról, hogy a rendezés több szabadságot adott számára, mint a színészet. Több mint 60 darabot rendezett.

Kapcsolódó tartalom

Tordy Géza sokszínű művészete elismeréseként 1970-ben és 1977-ben megkapta a Jászai Mari-díjat. 1980-ban lett érdemes művész, 1988-ban kiváló művész.

A Kossuth-díjat 1991-ben vehette át, 2005-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották. 2008-ban lett a Nemzet Színésze.

Nagyon sok kollégája és pályatársa is elbúcsúzott tőle a közösségi oldalán.

Az egyik legnagyobb férfi színésztől búcsúzom, akit rajongva szerettem” – írta Eszenyi Enikő, a Vígszínház volt igazgatója.

Bodrogi Gyula nehezen találta a szavakat Tordy Géza halála kapcsán. „Tudtam, hogy Géza beteg volt, azt viszont nem, hogy ilyen súlyos állapotban van” – mondta az Origónak.

A színművészről Orbán Vikor miniszterelnök is megemlékezett. Azt írta:

„Az egyik legnagyobb színésztől búcsúzunk. Isten nyugosztalja Tordy Gézát.”

Tordy Géza május 1-jén lett volna 86 éves. A színész rendezőt a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó tartalom

A legendás művészre a közmédia különleges műsorfolyammal emlékezik. Az M5 kulturális csatorna ma este 9 órától A kőszívű ember fiai című filemt vetíti. A Duna World a Klapka légió című történelmi drámát tűzi műsorára este 10 órától. Ugyancsk a Duna Worldön a Hogy volt? Tordy Gézáról szóló részét láthatják hétfőn délután. A Kossuth Rádió szinte valamennyi kulturális műsorában megemlékeznek Tordy Gézáról a következő napokban.

Kiemelt kép: Tordy Géza. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még