Aktuális

Amerikai tisztviselők szerint Izrael már kijelölte iráni célpontjait, egy héten belül támadnak

Mai napig őrzik a húsvéti hagyományokat: több magyar településen kerülték meg a határt és tartottak ételszentelést

| Szerző: hirado.hu
Húsvéthoz az egyházi hagyományok mellett sok népszokás is kapcsolódott. Sok településen a mai napig őrzik ezeket a hagyományokat. Ilyenkor volt az ételszentelés. A húsvéti hagyományos ételeket, a sonkát, a tojást és a kalácsot is megszentelték. Néhány helyen pedig még él a határjárás hagyománya.

Már korán reggel határjárásra indultak a nyárádremeteiek. Mogyorófaággal a kezükben keltek útra, hogy az életet szimbolizálják. A Menet közben a szentírási részleteket énekelték. A határjárás a 17-18 században a török ​​hódoltság után vált hagyománnyá.

Ez a fajta imádság tulajdonképpen azt jelenti, hogy ezt a területet, ami Nyárádremetéhez tartozik, az anyaszentegyház megszentelő erejével az emberek újra birtokba veszik” – mondta Köllő Gábor Nyárádremete plébánosa.

Húsvétvasárnap reggel 7 órakor gyülekeztek a hívek a nagyváradi székesegyház előtti téren.

Sonkát és bort hoztunk szentelni. Nekünk fontosak ezek a hagyományok, és a szentelt ételt elfogyasztjuk közösen, minden morzsájára vigyázunk, ne vesszen kárba” – mondta egy hívő.

Csaknem kétszázan gyűltek össze a székesegyház előtt, ahol a nagyváradi megyéspüspök szentelte meg az ételeket.

Amikor ezekbe a kosarakba belenézel, nemcsak a földi eledelt látod a test táplálására, hanem ott van a készülődés és a léleknek a megtisztulása. Olyan szépen fejezi ki az áldó ima: Jézus Krisztus feltámadására emlékezve fogyasztjuk el ezeket az eledeleket” – mondta Bölcskei László nagyváradi megyéspüspök.

Idén is megtelt a csíkszeredai Szabadság tér. Sokan népviseletbe öltözve érkeztek az ételszentelésre. Nem csak a felnőttek, de a gyerekek is részt vesznek az eseményen, a kislányoknak külön kosaruk is van.

A húsvéti népszokások között a pogány és keresztény hagyományok keverednek – erről beszélt az M1-en Bereczki Ibolya. A néprajzkutató azt mondta: a húsvéti időszakhoz köthető hagyományok és népszokások segítségével tudunk lélekben felkészülni az ünnepre.

Tulajdonképpen a szakrális tartalomnak az étlekre átvetített része maga az ételszentelés, tehát egyfajta megtisztulás, amire már a nagyhéten fizikailag is felkészültek azzal, hogy rendbeteszik a házat, azzal, hogy körbesöpörnek, takarítanak. A lelküket is felkészítik az ünnepre” – mondta Bereczki Ibolya.

Húsvétvasárnap Krisztus feltámadásának napja, a keresztény egyház legnagyobb ünnepe. Ezen a napon a hagyományok egy része is ehhez kapcsolódik.

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI)

Ajánljuk még