Fontos

Irány a bolt! Mutatjuk, hol szerezhetjük be, ami még hiányzik a húsvéti menühöz

Itt az óraátállítás, egy órával kevesebbet aludhatunk

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás. Szombat éjszaka állítjuk át az órákat: hajnali 2 órakor egy órával előbbre, 3 órára kell tekerni az időmérőket. Azaz egy órát elveszítünk, sajnos. A nyári időszámításra való átállás az I. világháború idején terjedt el, elsősorban energiatakarékossági okok miatt. Magyarországon 1980-ban vezették be újra a nyári időszámítást.

Az Európai Unióban évek óta téma az óraátállítás eltörlése, mivel az előnyök mellett számos hátránya van.

A végső dátumot többször eltolták, a mostani állás szerint 2025-ben kell majd dönteni a kérdésről.

Elsősorban például arról, hogy melyik időszámítás maradjon érvényben. Sokan szeretnék a nyárit, mivel akkor tovább van világos, ugyanakkor a téli praktikusabb lenne a szakemberek szerint.

Kapcsolódó tartalom

A módosítás szokás szerint érinti a közlekedést, egyes vonatok és buszok menetrendje is változik. Érintett például a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonal, valamint négy nemzetközi vonat is. A Volánbusznál az óraátállítás miatt néhány busz közlekedése módosul Érd, Kiskunhalas és Hódmezővásárhely térségében.

A BKK az óraátállítással kapcsolatban azt közölte, hogy Budapesten a legtöbb járat közlekedése nem változik, a 2 óra előtti és a 3 óra utáni indulásokat kell figyelni a menetrendben.

Egyes éjszakai járatokat az óraátállítás időpontja menetközben ér, ezért egy-két indulási időpont is változik.

Kapcsolódó tartalom

A 100E repülőtéri gyorsjárat változatlanul egész éjszaka közlekedik, az óraátállítás időszakában azonban egyes járatok indulása néhány perccel módosulhat. Minden esetben igaz, hogy indulás előtt érdemes tájékozódni a BKK, illetve a MÁV-Csoport oldalán.

Magyarországon először 1954-57-ig alkalmazták a nyári időszámítást, majd 1958 és 1979 szünetelt. 1980-ban újra bevezették, de 1996-ig csak öt hónapig tartott évente: március utolsó hétvégéjétől szeptember utolsó hétvégéjéig.

Ekkor azonban Európában egységesítették a szabályozást, azóta október utolsó vasárnapján állunk vissza a téli időszámításra.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még