Aktuális

Így változik a vonatok és a buszok menetrendje húsvétkor

Így változik a vonatok és a buszok menetrendje húsvétkor

| Szerző: hirado.hu
Húsvétkor változik a MÁV–Volán-csoport járatainak közlekedési rendje, valamint a BKK járatainak menetrendje is módosul.

Érdemes megtervezni a húsvéti utazást – közölte a vasúttársaság. Jelezték, hogy ha szükséges, több kocsival indítják az InterCity-vonatokat az ünnep alatt.

A vonatközlekedésben a következő változások lesznek:

  • március 28-án a pénteki napra,
  • 29-én a szombati,
  • 30-án és 31-én az ünnepnapi,  
  • április 1-jén a vasárnapi,
  • 2-tól a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Az iskolai tavaszi szünet nem befolyásolja a személyszállító vonatok közlekedését.

Az utasforgalom szempontjából frekventált napokon, a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei a szokásosnál több kocsival közlekednek. A helyjegyek elővételi vásárlásától függően a lehetőségekhez képest a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása megkívánja és a rendelkezésre álló járművek mennyisége ezt lehetővé teszi. Az Elvirán már figyelhető az adott vonat telítettsége a helyjegy eladások alapján, így az utasok már a szerint is választhatnak a vonatok közül, hogy melyiken van több szabad férőhely.

Kapcsolódó tartalom

Volánbusz 

Március 29-én, nagypénteken munkaszüneti napra, 30-án, szombaton szabadnapra, 31-én, húsvét vasárnapján munkaszüneti napra, április 1-jén, húsvéthétfőn a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint indulnak a buszjáratok.

Április 2-án, kedden a hét első tanítási szünetes munkanapjára, 3-án és 4-én tanítási szünetes munkanapra, 5-én a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára vonatkozó közlekedési rend lesz érvényben. Április 6-án, szombaton szabadnapon, 7-én, vasárnap a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napon, 8-án, hétfőn pedig már a hét első tanítási- és munkanapján érvényes menetrend szerint közlekednek a járatok.

Az áruházak és bevásárlóközpontok 29-én (nagypénteken), 31-én (húsvétvasárnap) és április 1-jén (húsvéthétfőn) zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. A részletes információk itt találhatók.

Az ünnepi menetrenddel kapcsolatos teljes és részletes tájékoztatás az alábbi linken található: https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hir/42158. A közlekedési rend hirdetménye PDF-formátumban itt érhető el.

A Volánbusz kéri utasait, hogy minden esetben előre tervezzék meg utazásukat a www.menetrendek.hu oldalon. Érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva ezzel a helyet az utazásra. A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben, online és mobilon is kényelmesen megváltható.

MÁV-HÉV

Nagypénteken és húsvéthétfőn változik a HÉV-ek közlekedése, a munkaszüneti napokon érvényes menetrend lesz érvényben valamennyi vonalon.

A részletes menetrendek elérhetők a BKK és a HÉV honlapján.

BKK

Az ünnepi hosszú hétvégén és a tavaszi iskolaszünet napjain érdemes előre tájékozódni arról, hogy melyik nap milyen menetrend szerint indulnak a BKK járatai. Ezen a hétvégén életbe lép a nyári időszámítás, március 30-ról 31-re, szombatról vasárnapra virradó éjjel 2 óráról 3 órára kell előreállítani az órákat.

A tavaszi tanítási szünetben az alábbi menetrend lesz érvényben:

  • március 28-án, csütörtökön, valamint április 2-5., keddtől péntekig: iskolaszüneti menetrend;
  • március 29-én, pénteken, illetve március 31-én és április 1-én, vasárnap és hétfőn ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi menetrend;
  • március 30-án és április 6-án, szombaton szombati;
  • április 7-én, vasárnap vasárnapi menetrend.

Az óraállítás miatt március 31-én, vasárnap hajnalban a legtöbb járat közlekedése nem változik, a 2 óra előtti és a 3 óra után indulásokat kell figyelni a menetrendben. Ebben az időszakban, várhatóan hajnali 2 és 4 óra között a közterületi kijelzők nem üzemelnek majd. Egyes járatokat az óraállítás időpontja menetközben ér, ezért a 918-as, a 937-es, a 938-as, a 940-es, a 943-as, a 948-as, a 950-es és a 950A, a 956-os, a 964-es, a 972-es, a 972B, a 980-as, a 990-es, a 992-es, a 994-es, a 994B, a 996-os, a 998-as és a 999-es busz esetében egy-két indulás időpontja is változik. A 100E repülőtéri gyorsjárat változatlanul egész éjszaka közlekedik, az óraállítás időszakában azonban egyes járatok indulása néhány perccel módosulhat.

A BKK arra kéri ügyfeleit, hogy aki a felsorolt járatok egyikével utazik, az ellenőrizze a menetrendi változásokat a BKK oldalán.

A HÉV-járatok menetrendjéről ezen az oldalon lehet részletesen olvasni.

Az utazás megtervezéséhez érdemes az év applikációjának választott BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, sőt jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még