Baleset

Kamionnal ütközött egy autó a sztrádán, forgalomkorlátozásra kell számítani

Katasztrófába rohan a német gazdaság

| Szerző: hirado.hu
Tovább romlik „Európa beteg emberének” az állapota, Németország ugyanis valószínűleg már az első negyedév után technikai recesszióba fog süllyedni.

Tovább folytatódhat a német keserűség, miután a 2024-es növekedési előrejelzéseket a korábbi 1,2-ről 0,1 százalékra módosították a legnagyobb gazdasági kutatóintézetek – írta a Deutsche Welle.

Az úgynevezett „kollektív diagnózist” egy sor vezető német intézet – a berlini DIW, a kieli IfW, a hallei IWH, az esseni RWI és a müncheni Ifo – együttműködésével állították össze. A kutatók egyetértettek abban, hogy Európa legnagyobb gazdasága felett továbbra is sötét fellegek gyülekeznek.

A közelmúltig tartó gazdasági gyengélkedés fázisa alatt a növekedési erők sorra tűntek el, a lassú általános fejlődés pedig várhatóan az év végéig sem fog megerősödni – áll a jelentés összefoglalójában. S bár a bérek emelkedése és az infláció csökkenése a fogyasztók vásárlóerejét hatékony fegyverré tehetné a recesszió ellen, ennek hatása valószínűleg csak 2025-ben lesz majd látható.

Kapcsolódó tartalom

Az intézmények szerint mind nemzetközi, mind pedig belföldi szinten „több volt az ellenszél” a német gazdaság útjában, mint amire számítani lehetett: az exportot például a koronavírus-járvány után az orosz–ukrán háború és a globális gazdaság visszaesése is gyengévé tette.

Ez elsősorban a fogyasztási cikkek előállításához használt berendezések és egyéb ipari gépek iránti gyenge kereslethez vezetett, amely máig nem állt helyre. Ezek beszerzése gyakran magas kiadásokkal és csak hosszabb távú megtérüléssel jár, ami arra készteti a vállalatokat, hogy a nehezebb időszakokban kerüljék az ilyen beruházásokat.

A jelentésben a németországi energiaigényes ágazatok visszaesését is kiemelték, amelyek a tavalyi energiaválság óta még mindig nem tudtak talpra állni.

Az előrejelzések szerint azonban ezen a téren folyamatos javulásra lehet számítani, és 2025-ben ismét a nemzetközi kereskedelem lesz a növekedés fő hajtóereje, míg idén a gazdaságot a helyreálló belföldi fogyasztás fogja hajtani.

Az agytrösztök által 2025-re prognosztizált növekedési előrejelzés eközben szinte változatlan maradt – 1,5-ről 1,4 százalékra módosították –, azt azonban megjegyezték, hogy ez a csökkenés egyúttal a 2024-re várt alapszint csökkentésével is együtt járt.

Kapcsolódó tartalom

A jelentésben arra is felhívták a figyelmet, hogy a jegybanki alap- és a rövid lejáratú piaci hitelkamatok esetében is csökkenésre számítanak a közeljövőben, míg a hosszú távú kamatoknál, például a jelzáloghitelek esetében nem várnak számottevő változásokat. Ennek ellenére az ingatlanpiac fellendülésére is számítani lehet, tekintettel arra, hogy az árak az utóbbi időben mennyire csökkentek.

Az intézetek mellett néhány héttel ezelőtt Olaf Scholz német kancellár kabinetje is lefelé módosította idei előrejelzéseit, és arra figyelmeztetett, hogy az első negyedév végére valószínűleg technikai recesszióba kerül a gazdaság, miután 2023 utolsó három hónapjában a GDP 0,3 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest.

Az elmúlt hónapokban a gazdasági problémákat tovább fokozták a vasúti hálózatot és a légi közlekedést egyaránt érintő sztrájkok, amelyek más ágazatokra is hatással voltak. A Deutsche Bahn és a mozdonyvezetők szakszervezete, a GDL között zajló egyik nagyobb munkaügyi vita azonban a hét elején áttörést hozó megállapodással zárult, több hónapig tartó keserves tárgyalások után – olvasható a Világgazdaságban.

Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár (MTI/AP/Omar Havana)

Ajánljuk még