Időjárás

Kiadták a riasztást, lecsaphat a vihar és a jégeső

Agrárminiszter: Az európai agráriumra telepedett zöldideológia megakadályozza a versenyképességet

Az európai agráriumra telepedett szélsőséges zöld ideológia teljesen megakadályozza a versenyképességet és azt, hogy az uniós mezőgazdaságnak jövője legyen – jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a zöld ideológiával terhelt uniós agrárpolitika nemcsak a gazdálkodókra nézve veszélyes, hanem a fogyasztókra is, hiszen korlátlan mennyiségben, minden vám nélkül kerül be Ukrajnából az ellenőrizetlen körülmények közepette termelt mezőgazdasági termék az Európai Unió piacaira.

A miniszter ugyanakkor „nagy eredménynek” nevezte a közös agrárpolitika (KAP) egyszerűsítésére, a gazdálkodók adminisztratív terheinek enyhítésére és a termelési körülmények javítására vonatkozó módosító javaslatok keddi elfogadását.

Kapcsolódó tartalom

Részleteket ismertetve egyebek között kiemelte: az elfogadott javaslatok szerint a KAP szabályainak való nem megfelelés esetén a 10 hektárnál kisebb termőterülettel rendelkező gazdák mentesülnek minden ellenőrzés és szankció alól. Nem lesz kötelező a parlagoltatás, vagy területpihentetés. Azok a gazdálkodók, akik már betervezték a parlagoltatást, kárpótolva lesznek. A vetésforgó helyett elegendő lesz a terménydiverzifikációt alkalmazni. Az intézkedések a Közös Agrárpolitika ciklusának végéig, azaz 2027-ig lesznek érvényben.

Ez kiszámíthatóságot és jövőképet tud biztosítani az európai gazdák számára – húzta alá a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta:

a magyar kormány mindent megtett azért, hogy olyan javaslatok valósuljanak meg, amelyek egyszerűsítik és megvalósíthatóvá teszik az európai agrárgazdálkodást.

Magyarország több mint 45 módosító javaslattal élt, hogy a termelési körülmények egyszerűbbek legyenek. Az elfogadott javaslatok teljes mértékben összhangban vannak a magyar agrárkormányzat álláspontjaival – közölte.

A miniszter ugyanakkor elmondta: a problémát továbbra is az Ukrajnából Európába beáramló nagy mennyiségű olcsó gabonatermékek importja okozza, amivel az európai gazdák nem tudnak versenyezni. Az ukrán mezőgazdasági termékek kiszorították az európai gazdák termékeit – hívta fel a figyelmet.

Közölte: ukrán tájékoztatás szerint a fekete-tengeri kikötők ismét szabaddá váltak, és már több mint 17 millió tonna gabona el is hagyta Ukrajna területét. Amennyiben szabad a tengeri útvonal, megvédve az európai uniós piacokat az EU úgy vethet ki korlátozást az ukrán mezőgazdasági termékekre, hogy azokkal nem árt Ukrajnának, sőt segíti, hogy a termékek visszatérjenek a hagyományos piacaikra, Közel-Keletre, Ázsiába és Afrikába – vélekedett.

Az ukrán mezőgazdasági termékek uniós behozatalával kapcsolatban leszögezte: Magyarország határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy a gabonafélék és az olajos magvak kereskedelmének kérdése rendezve legyen az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) keretében, hiszen – emelte ki – a fő problémát ezen termékek okozzák.

„Magyarország mindaddig el fogja utasítani a rendelet módosítását, amíg a gabona és az olajos növények nem kerülnek a hatálya alá”

– fogalmazott az agrárminiszter.

Amennyiben ezen termékek kereskedelmének kérdése nem rendeződik, Magyarország kormánya nemzeti hatáskörben továbbra is fenntartja vonatkozó határozatát, és nem engedi be az ország területére az ukrán mezőgazdasági terméket, mert „tartozunk ennyivel a magyar gazdatársadalomnak” – hangsúlyozta Nagy István.

Ajánljuk még