Időjárás

Többfelé fagyhat, csak később jön az enyhülés

Többfelé fagyhat, csak később jön az enyhülés

Északias áramlással továbbra is hideg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe, aminek hatására nemcsak keddre, de szerdára virradóra is nagy területen várható fagy az országban – derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői videójából.

Várható időjárás az ország területén kedd éjfélig:

Hétfőn az ország délnyugati részein erősen felhős lesz az ég, emellett északkeleten szintén felhős idő valószínű több helyen is. A két terület között derült vagy gyengén fátyolfelhős idő lesz.

(Forrás: HungaroMet)

Éjszaka az ország legnagyobb részén kiderül az ég, de este előbb az Északi-középhegységben és környékén, reggel pedig a Duna–Tisza közén erősebben felhős tájak is lesznek.

Éjszaka az Északi-középhegységtől nyugatra helyenként jelentéktelen hózápor, gyenge hószállingózás várható, a légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet kedd hajnalban mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között várható, a felhősebb Duna-Tisza-közén lesz enyhébb az idő.

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.

Kedden a Nyugat-Dunántúlon derült maradhat az ég, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de így is többórás napsütésre lehet számítani. Számottevő csapadék nem valószínű. Hétfőn az északias szél még többfelé, kedden már csak a Dunától keletre fekvő tájakon lesz élénk. Estétől mérséklődik a légmozgás.

(Forrás: HungaroMet)

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +3 fok között valószínű, fagyra kiemelten a Dunántúl északi felén, kétharmadán és az északkeleti, keleti megyékben kell számítani. Főként a Nyírségben helyenként -4, -5 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 7 és 12 fok között alakul.

Szerda hajnalban azonban ismét nagy területen várható fagy, a fagyzugos helyeken mínusz 6, mínusz 7 fok is lehet, de általában mínusz 5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet.

Várhatóan péntektől enyhül az idő.

Időjárási helyzet Európában:

Ciklonok és frontjaik alakítják a kontinens legnagyobb részének időjárását, de érdemibb – 10 milliméter meghaladó mennyiségű – csapadékot nagyobb területről csak Franciaországból jelentettek.

Anticiklonális hatások Skandináviában és a Mediterráneum zömében jellemzőek. A mozgalmas időnek köszönhetően Európa nyugati, délnyugati és déli területein enyhének mondható az idő, döntően 14 és 21 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Ugyanakkor a nyugat-európai frontrendszer előoldalán az Ibériai-félsziget fölé meleg levegő áramlik, így a félsziget déli felén nem ritkák a 25 fok fölötti maximumok sem. Nappali fagyok pedig már csak a Skandináv-félsziget északi részein vannak.

Kedd estig a Kárpát-medencébe a tőlünk északkeletre örvénylő ciklon hátoldalán északias áramlással hidegebb levegő szivárog, így keddre tovább mérséklődik a nappali felmelegedés mértéke, és éjszakai fagyokra is számítani kell.

 

Ajánljuk még