Aktuális

Izgalmas programokkal várják a látogatókat március 15-én Budapesten és vidéken egyaránt

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával – közölte a társaság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fejlesztés 281,24 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, projekt 2024. június 30-án fejeződik be. A projekt keretében a társaság a GANZ-SOR EBN8 nevű elektromos midibuszához fejleszt vezérlőrendszert. A társaság tavaly októberben már bemutatta bajai gyárában, majd a zsámbéki 53. Autóbusz Szakmai Konferencián a járművet, amelynek engedélyezési folyamata még tart.

A GANZ-SOR midibusz alacsonypadlós, a lenyitható rámpáknak köszönhetően mozgáskorlátozottak szállítására is alkalmas, hatótávolsága eléri a 300 kilométert. A busz kocsiszekrénye Csehországban készült, de a jármű elektromos hajtásrendszerét Magyarországon dolgozták ki, a legmagasabb hozzáadott értéket képviselő rendszerintegrációs és szoftverfejlesztési feladatokat is itt végzik.

Az MTI érdeklődésére a társaság közölte, hogy az új vezérlőrendszernek, illetve a modernebb akkumulátornak köszönhetően a busz nagyobb hatótávolsággal rendelkezik. A busz és a hozzá fejlesztett moduláris akkumulátortöltő berendezések alkalmasak lesznek a kétirányú, úgynevezett V2G technológiára is, vagyis a hálózatra történő visszatáplálásra. Cél egy optimalizált vezérlés kidolgozása, a naperőmű által termelt, a villamosenergia-hálózatba éppen nem betáplálható energia eltárolása.

Pencz Rudolf, a cég ügyvezetője a közleményben kiemelte, hogy az általuk fejlesztett midibusz közlekedtetése jó megoldás szűk városi környezetben, idegenforgalmi látványosságok környékén, továbbá az agglomerációs közösségi közlekedésben.

A fejlesztési projektben több mint 30-an dolgoznak, az innovatív műszaki fejlesztési munka elsősorban 8 mérnök kezében és „fejében” összpontosul – tette hozzá.

A cégnél a megfelelő felfutást követően évi 40-50 darab jármű kibocsátását tervezik, ehhez járul a szükséges mennyiségű töltő infrastruktúra.

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. jelenlegi formájában 2007 óta tevékenykedik, ugyanakkor maga a gyár 70 éve megszakítatlanul működik.

A társaság árbevétele 2022-ben 2,61 milliárd forint volt a 2021. évi 2,765 milliárd forint után, az adózott eredménye 2022-ben 332 millió forintot ért el az előző évi 286 millió forinttal szemben. A társaság átlagos létszáma 2022-ben meghaladta a 140 főt.

Ajánljuk még