Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Rétvári Bence: Hatósági vizsgálatok indultak a gyermekvédelmi intézményekben

Soron kívüli hatósági vizsgálat zajlik márciusban és áprilisban minden gyermekotthonban a bántalmazási esetek belső kivizsgálására fókuszálva – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az MTI-nek, az újabb gyermekvédelmi intézkedésről.

Mint mondta a soron kívüli hatósági ellenőrzés 530 bentlakásos gyermekintézményt érint, amelyek közül 416 állami, hatot civil szervezet működtet, 108 pedig egyházi fenntartású. Eddig kilencven intézményben indult meg a soron kívüli hatósági ellenőrzés – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta:

a gyermekotthonok soron kívüli hatósági ellenőrzésének célja az intézmény egészére kiterjedő, átfogó vizsgálat.

A vizsgálat többek közt a gyermekbántalmazási esetekre, az ezzel kapcsolatban tett feljelentésekre, a bántalmazott gyermek számára nyújtott egyéni és csoportos segítségre, a bántalmazási esetek belső kivizsgálására, a megtett intézkedésekre, valamint a panaszkezelési gyakorlat áttekintésére fókuszál – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Felhívta a figyelmet arra, hogy a soron kívüli hatósági ellenőrzéseket a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ütemezik, arról a vizsgálat alá vont intézményeket és fenntartóikat értesítik, a tényleges ellenőrzésekre pedig várhatóan 2024 márciusában és áprilisában kerül sor. A hatósági ellenőrzés eredménye és a gyermekotthonok működésének kiértékelése alapján pedig várhatóan további intézkedéseket hoznak.

Az államtitkár kiemelte: a hatósági ellenőrzést végrehajtó kormányhivatal az eljárása során tudomására jutott bűncselekmény gyanúja esetén köteles feljelentést tenni.

Emlékeztetett rá: a kormány már korábban döntött a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek pszichológiai alkalmassági vizsgálatáról, a hatósági ellenőrzések soron kívüli lefolytatása a következő lépés. Megjegyezte: az intézmények gyermekbántalmazási esetekkel kapcsolatos hatósági ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata párhuzamosan zajlik.

Kapcsolódó tartalom

„Mivel a kormány szerint és a nemzeti konzultáció eredményei alapján is a gyermekvédelemben további megerősítésre és szigorításra van szükség, ezért hamarosan a parlament elé kerül a második gyermekvédelmi törvény is” – jelentette ki.

Ajánljuk még